PNL VÂLCEA A REAMINTIT IMPORTANȚA Zilei deținuților anticomuniști


În anul 2011, la propunerea liberalului Puiu Hașotti, Parlamentul României a adoptat, aproape în unanimitate, Legea prin care ziua de 9 martie (în care, după calendarul ortodox se prăznuiesc cei 40 de mucenici) să fie sărbătorită în fiecare an ca o zi națională de comemorare a jertfei aduse între anii 1944 și 1989 de către deținuții politici.
„În România, a existat unul dintre cele mai barbare regimuri comuniste care a închis, în penitenciare și lagăre de muncă, sute de mii de români. Nu numai amploarea, ci și sălbăticia pedepselor – fenomenul Pitești este unic în lume – au caracterizat sistemul de represiune comunist din România. Români tineri și vârstnici, bărbați și femei, de toate condițiile sociale, au avut de înfruntat moartea sau zeci de ani de recluziune în condiții barbare. Conducători ai Partidului Național Liberal ca Gheorghe Brătianu sau Național Țărănesc ca Iuliu Maniu au murit în detenție”, a declarat deputatul Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea.

Mai mulți foști liberali vâlceni de seamă au fost cercetați și închiși de comuniști

„Liberalii vâlceni au fost de asemenea urmăriți, cercetați și închiși, și-au pierdut bunurile și libertatea. Printre aceștia pot fi amintiți fruntași ca Nicole Budurescu și Ion M. Nicolescu. Cel mai vechi partid al țării, Partidul Național Liberal, își trage forța din sacrificiile înaintașilor noștri. Viitorul nostru este promițător pentru ca avem un trecut eroic. Nu doar Partidul Național Liberal se sprijină pe jertfa deținuților politici, însăși libertatea de care ne bucurăm astăzi este posibilă datorită lor. Ei au ținut vie flacăra drepturilor națiunii române plătind cel mai mare preț pentru ca urmașii să poată să-și hotărască singuri destinul. Acestea sunt motive puternice pentru care le cinstim memoria, ne plecăm fruntea cu respect în fața jertfei lor și ne angajăm ca prin acțiunile noastre să fim demni de sacrificiul pe care l-au făcut”, a mai punctat Cristian Buican, președintele Filialei PNL Vâlcea.