Peste două sute de polițiști au vegheat canicula


În acest sfârşit de săptămână, aproape 250 de poliţişti au acţionat, la nivelul judeţului Vâlcea, pentru prevenirea faptelor antisociale, siguranţa şi fluenţa traficului rutier şi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. O atenţie în plus a fost acordată  locurilor de agrement şi zonelor turistice din întreaga ţară. Prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea siguranţei publice reprezintă îndatoriri ale poliţiei. În acest sfârşit de săptămână, poliţiştii au fost la datorie astfel încât cetăţenii să petreacă timpul liber sau vacanţa în linişte şi siguranţă.  Astfel, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-general de poliţie Petre Tobă, aproape 10.500 de poliţişti din structurile de ordine şi siguranţă publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi, precum şi din celelalte structuri ale Poliţiei Române au acţionat în aceste zile pentru prevenirea faptelor antisociale, siguranţa traficului rutier şi depistarea celor care comit fapte antisociale.  Din totalul efectivelor angrenate în misiunile din acest sfârşit de săptămână,  în judeţul Vâlcea, peste 150 au fost de la structurile de ordine publică, 70 de la poliţia rutieră, dar şi de la structurile de investigare a criminalităţii economice, investigaţii criminale şi de ordine publică.  Au fost monitorizate în special traseele de deplasare către staţiunile turistice şi zonele de agrement din întreg judeţul. De asemenea, pe lângă prezenţa activă în trafic, poliţiştii au utilizat aparatele de înregistrare vitezei de deplasare a autovehiculelor, acestea fiind amplasate în cascadă.

Lemne furate, oprite în trafic la Călimănești
Astfel, sâmbătă, ora 13.05, poliţiştii l-au depistat pe P. Alexandru, de 22 de ani, din comuna Berislăveşti în timp ce transporta cu o autoutilitară pe DN 7 -Călimăneşti 9,031 m.c. material lemnos, specia fag, plop, mesteacăn şi molid. În urma verificării documentelor de provenienţă şi transport, s-a constat faptul că acestea nu erau completate corespunzător, motiv pentru care a fost confiscată cantitatea de material lemnos şi conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 2000 de lei.
Amenzi de 16.000 lei și peste trei metru cubi de lemn confiscat
Vineri noaptea, în intervalul orar 00.00-05.00, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, pe raza comunelor Făureşti şi Laloşu. Astfel, au fost depistate 7 persoane ce transportau material lemnos, în căruţe, fără a deţine documente de provenienţă şi transport a materialului lemnos. Oamenii legii au aplicate  sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor „Legii 171/ 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice” în valoare de 16.000 lei şi au fost confiscaţi 3,827 m.c. material lemnos.

18 pensiuni și hoteluri din Olănești, controlate
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat sâmbătă, pe raza oraşului Băile Olăneşti, împreună cu cei din cadrul Poliţiei oraşului Băile Olăneşti pentru prevenirea, combaterea şi depistarea încălcărilor prevederilor legale la regimul turismului şi alimentaţiei publice, dar şi în scopul constatării faptelor de evaziune fiscală în acest domeniu. Astfel, poliţiştii au efectuat controale la 18 structuri de cazare turistică şi au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 17.000 lei.

Recomandările Poliției pentru o vacanță liniștită
Pentru o vacanţă liniştită şi în siguranţă Poliţia Română vă recomandă: aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate! nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi!  nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele! în caz de urgenţă, sunaţi la numărul 112, suntem la datorie!

Conducătorilor de autovehicule le recomandăm următoarele:
în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite; planificaţi-vă, pe cât posibil, deplasările cu maşina în afara intervalului orar 10-18; atunci când în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare; înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradului de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare; nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi; pose­sorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul menţionat.

Tornadă de amenzi
În zilele de 24 şi 25 iulie a.c., poliţiştii din cadrul structurilor rutiere au aplicat 263 de sancţiuni contravenţionale, iar ca măsură complementară, au fost reţinute 23 permise de conducere, dintre care 76 pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi au fost retrase 8 certificate de înmatriculare. Poliţiştii de la transporturi au fost prezenţi în trenurile de călători pentru a asigura o călătorie în siguranţă pentru cei care aleg să se deplaseze cu acest mijloc de transport. De asemenea, pentru prevenirea faptelor antisociale aceştia au asigurat patrularea în staţiile şi triajele de cale ferată. Poliţiştii au fost prezenţi în stradă pentru prevenirea faptelor antisociale, menţinerea liniştii publice şi pentru a-i descuraja şi sancţiona pe cei care încalcă regulile de conduită socială.  În urma acţiunilor desfăşurate poliţiştii vâlceni au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite. În cele două zile, în urma abaterilor contravenţionale constatate,  poliţiştii vâlceni au aplicat în total 318 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 87.730 de lei.

Dănuț, bețivul de week-end
Sâmbătă seara, ora 21.10, M. Dan, de 45 de ani, a condus un autovehicul pe str. Ostroveni din municipiul Râmnicu Vâlcea, fiind oprit pentru control. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul fiind  de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.  În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

La volanul autoutilitarei, fără permis
Vineri, în jurul orei 17.30, P. Claudiu, de 40 de ani, din oraşul Berbeşti, a condus o autoutilitară pe strada Remus Bellu  – municipiu Râmnicu Vâlcea, fiind oprit pentru control. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, motiv pentru care s-a întocmit dosar penal.

Bătrân și fără minte
Vineri, în jurul orei 10.30, de S. Tudor, de 69 ani, din comuna Vaideeni, a condus pe DN 67 – Horezu, un autoturism având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată de la începutul lunii. În cauză s-a întocmit dosarul penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 334, alin. 1  din Codul Penal.