Perioadă de respiro pentru jucătoarele de la SCM: Vâlcea va susține următorul meci oficial pe 7 martie


• acesta se va disputa pe terenul codașei CSM Galați
Liga Florilor de handbal feminin a ajuns la etapa a XVIII-a, iar lupta pentru titlul de campioană s-a limpezit în mare măsură. Doar două echipe au demonstrat că sunt capabile să se lupte pentru trofeul pus în joc de Federația Română de Handbal. Dacă CSM București era cotată, la începutul acestui sezon, de către specialiștii români ai handbalului ca având prima și, totodată, marea șansă de a câștiga titlul de campioană într-o întrecere în care nimeni nu părea să îi poată face față, surpriza plăcută a fost reprezentată de SCM Râmnicu Vâlcea. Echipa sprijinită financiar de primăria municipiului și pregătită de antrenorii Florentin Pera, Mia Rădoi și Ildiko Kerekeș Barbu a avut un sezon de excepție, în care a reușit să scoată peri albi bucureștencelor de la CSM, indiferent de destinația pe care o va lua, la finalul întrecerii, trofeul de campioană. Prin cele două succese pe care Vâlcea și le-a acontat pe terenul bucureștencelor (unul în Supercupa României, celălalt în turul actualului sezon din Liga Florilor), echipa noastră a crescut gradul de atractivitate al campionatului feminin. Mulți iubitori ai sportului și-au îndreptat atenția spre handbal pentru a vedea dacă redutabila CSM București poate fi răpusă, până la urmă, de o echipă precum SCM Râmnicu Vâlcea, care nu are în componență nume atât de sonore și cu un buget indiscutabil mai redus față de cel al formației sprijinită de mai potenta Primărie a Capitalei. După șaptesprezece runde trecute din acest sezon, cele două echipe au mers «cap la cap» după cum se spune în sport, cu victorii pe linie, diferența de trei puncte survenind tocmai în urma jocului direct din toamna anului trecut, când SCM Râmnicu Vâlcea s-a impus pe terenul bucureștencelor de la CSM.
Acum, înaintea rundei a XVIII-a, SCM Râmnicu Vâlcea ocupă fotoliul de lider al întrecerii, cu 48 de puncte acumulate. Rivala CSM București se află pe poziția a doua, cu o «zestre» de 45 de puncte.

Derby-ul dintre Vâlcea și București a fost amânat pentru 13 martie

Iar tocmai în etapa a XVIII-a, care este programată în acest week-end, SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București ar fi trebuit să se întâlnească într-un veritabil derby al orgoliilor. Numai că, așa cum vă anunțam într-un număr anterior al cotidianului nostru, reprezentanții CSM București au solicitat Federației Române de Handbal amânarea acestei partide. Solicitarea a fost acceptată prin prisma programului aglomerat și dificil pe care campioana României îl are în grupele Ligii Campionilor, astfel că derby-ul din Sala Sporturilor „Traian” se va disputa miercuri, tocmai într-o dată de 13. Să sperăm că această dată nu va purta ghinion echipei noastre, iar SCM va obține o nouă victorie în fața bucureștencelor, victorie care să tranșeze aproape definitiv lupta pentru titlul de campioană a sezonului 2018/2019.

Până atunci, meci de trei puncte la Galați

Jucătoarele de la SCM Râmnicu Vâlcea vor avea o perioadă de respiro la început de martie, următorul meci oficial al acestora urmând să se dispute pe 7 martie, la Galați. Partida va conta pentru etapa a XIX-a, și va opune două echipe care se luptă pentru obiective cu totul diferite în acest sezon. Gazdele au numai 5 puncte acumulate și trag din greu în tentativa de a evita retrogradarea. De partea cealaltă, cum spuneam, Vâlcea are nevoie de toate punctele din disputa de la Galați pentru a se menține în fața campioanei CSM București.

Luptă spectaculoasă pentru locul al treilea

Dacă în privința primelor două poziții ale clasamentului, zarurile par aruncate, Vâlcea și Bucureștiul având toate șansele să obțină, la finalul sezonului, titlurile de campioană, respectiv de vicecampioană, lupta rămâne deschisă pentru ultima treaptă a podiumului. Aflate la o distanță de peste 20 de puncte în urma primelor două clasate, nu mai puțin de șase-șapte formații își dispută medalia de bronz a întrecerii feminine. Ne referim aici la practic jumătate dintre echipele înscrise în actualul sezon al Ligii Florilor de handbal feminin, ierarhia acestora după primele șaptesprezece runde fiind următoarea: Măgura Cisnădie – 26p, Corona Brașov – 25p, Minaur Baia Mare – 25p, Gloria Bistrița Năsăud – 24p, SCM Craiova – 21p, HC Zalău – 20p, SCM Gloria Buzău – 20p. Dintre acestea, cele mai multe sunt obișnuite cu lupta pentru pozițiile fruntașe în campionatul feminin de elită al României, dar vorbim și despre două surprize. Acestea se numesc Minaur Baia Mare și SCM Gloria Buzău, care sunt echipe nou-promovate în primul eșalon.
Pe lângă miza obținerii locului al treilea și a medaliei de bronz la sfârșitul sezonului, trebuie spus că și poziția a patra este una cu miză, acestea asigurând, pentru echipele care le vor obține, participarea în viitoarea ediție a cupelor europene.