PĂRINȚII ȘI ELEVII UCRAINIENI de la liceul din Băile Olănești, vizitați de polițiști


• din fericire, nu a fost vorba despre comiterea vreunei infracțiuni, ci despre activități preventive desfășurate de polițiștii vâlceni
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară împreună cu polițiști din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au organizat, pe 18 august 2022, o întâlnire cu părinții elevilor ucraineni, la liceul Tehnologic „Iustinian Marina” situat pe raza orașului Băile Olănești. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, în special art. 37, potrivit căruia „Copilul are dreptul să fie crescut în condiții care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială”.
„În acest sens, părinții sunt obligați să supravegheze copilul, să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă, privată şi demnitatea, să informeze copilul despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia, să întreprindă toate măsurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor, să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice care exercită atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului. Totodată, s-au purtat discuţii pe tema respectării Regulamentului de Ordine Interioară existent la nivelul unităţii de învăţământ, atât de elevi, cât şi de părinţi, accesul, respectiv ieşirea din unitate urmând a se efectua cu respectarea regulilor prevăzute în acesta”, ne-au anunțat polițiștii vâlceni.
Persoanele prezente au fost informate cu privire la faptele penale care se comit frecvent în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, cea mai des întâlnită fiind fapta de „lovire sau alte violenţe”.

Adulții au învățat cum să prevină și să evite bullying-ul

„Părinților le-a fost amintit faptul ca educația primită la şcoală trebuie să fie completată cu sfaturile şi exemplele oferite de familie, deoarece acestea au o influenţă mai mare asupra copiilor decât toate cuvintele şi explicaţiile ulterioare. Poliţiştii le-au recomandat părinţilor să-i învețe pe copii cum să interacționeze cu ceilalți copii pentru a evita bullying-ul, cum să comunice în siguranță pe rețelele de socializare și în general în mediul online și cât este de important să respecte regulile trasate în familie, pentru siguranța celor mici. Astfel de activități vor continua în perioada următoare, având în vedere faptul că vacanța de vară se apropie de sfârșit și urmează să fie reluate cursurile în școlile vâlcene”, au mai informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
• Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea