Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

29 septembrie 2020

Obiceiul colindețului, păstrat în Perișani!


În Ajunul Crăciunului, în comuna Perișani, toți gospodarii din cele opt sate împart copiilor, bătrânilor care pornesc cu colindatul, de la un sat la altul, tot felul de produse.
„În perioada anilor 2000-2010, numărul celor care mergeau să primească colindețe scăzuse îngrijorător pentru că tinerii plecați la orașe nu participau la menținerea tradiției. În ultimii ani, lucrurile au revenit la normal, aproape toți tinerii plecați din localitate au revenit acasă și participă la acțiunea promovată de strămoșii noștri locali, fie să împartă, fie să primească colindețe. Tradiția cutumiară a locului diferă totuși de la sat la sat căci, în unele sate, tinerii colindători ce colindă casele gospodarilor în seara de Ajun a Crăciunului vin și în dimineața acestei zile, să cânte colinde, să strige în grup «Bună Dimineața, la Moș Ajun» ca abia apoi copiii și adulții satului să pornească după colindețe. În satul Poiana, copiii și vârstnicii pornesc dis de dimineață, pe întuneric chiar, în alai pe un traseu de doi kilometri, din «Dealul Fețenoii» până la casa primarului Sandu, așa procedau și când nu eram primar”, ne declară edilul Ion Sandu.
Așa cum se mai practică în unele comune vâlcene, obiceiul colindețului se păstrează, copiii fiind îndemnați să țină tradiția de cei mai vârstnici, pentru a nu se pierde farmecul sărbătorii Nașterii Domnului.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Cultura