„NU, ajutoarelor de câte 50 lei. Mai bine, puneți ceva la pensii!”


dinescu_gheorghe• susține Gheorghe Dinescu, președinte UGPR, filiala Vâlcea
 

Ca-n fiecare an, ajutoarele bănești trans­mise de către UGPR filialelor jude­țene au creat nemulțumiri în rândul pen­sio­narilor. Deși foarte mulți se înca­drează în condiții – venituri sub 700 lei, vechime ca membri ai unității, numărul celor care au intrat în posesia a câte 50 lei e prea mic. Totul ca urmare și a sumei mici oferite de la Centru. Încă o dată, pre­ședintele Uniunii Generale a Pensio­na­rilor din România, filiala județeană, Gheorghe Dinescu, trage un semnal de alarmă și este împotriva acestor ajutoare…a tuturor ajutoarelor, fiind convins că vârstnicilor li s-ar face un bine punându-li-se ceva la pensii. Redăm, mai jos, o parte din adresa transmisă către redacția ziarului nostru:

„Uniunea Județeană Vâlcea a Pen­sio­narilor, cu sprijinul UGPR, acordat ajutoare în bani, în baza Legii 363/2003, la un număr de peste 800 de pensionari – membrii ai UGPR și ai CARP Râmnicu Vâlcea. Dintre aceștia, aproape 200 au o pensie de până la 350 lei, adică 25,7%; circa 350 au o pensie lunară cuprinsă între 351 și 500 lei, respectiv 44%; 150 au o pensie cuprinsă între 501 – 600 lei, adică peste 18% din beneficiari și numai 13% au pensie între 601 – 700 lei (a primit ajutor un singur vârstnic cu venitul de 700 lei), limita maximă până la care s-au putut acorda ajutoarele. Ajutorul a fost dat doar în bani și numai câte 50 lei. Demn de remarcat este faptul că membrii noștri care au primit ajutor, peste 90% sunt femei – dintre care 3% cu o vârstă cuprinsă între 90 și 99 ani, 15% au între 80 și 90 ani, 33% au între 70 și 80 de ani, 30% între 60 și 70 de ani, 16% între 50 și 60 de ani și, din păcate, avem și membrii – 3% cu vârsta  sub 50 de ani – fie că au pensie, fie că au indemnizație de handicap. În jur de 30% dintre cei care au primit ajutorul de câte 50 lei  – un ajutor extrem de mic – sunt pensionari pe caz de boală. Pensiile mici și foarte mici pe care le au cei care au primit ajutorul dovedesc pe deplin situația extrem de grea în care trăiesc pensionarii noștri. Acest fapt ne face să ne punem întrebarea: Cu ce trăiesc acești oameni care, în cea mai mare parte, locuiesc singuri? Cu ce își cumpără hrana, îmbrăcămintea, medicamentele? Ce viață duc acești oameni?

Vă mărturisesc cinstit că, în unele zile, am dat ajutoare, în medie, la peste 150 de pensionari. În asemenea situație, ne-a fost extrem de greu să-i selectăm pe cei cu condițiile de viață din cele mai grele, mai ales că pensia medie la cei peste 800 de pensionari care au beneficiat de sprijin nu ajunge la 460 lei. Mulți dintre solicitanți au plecat acasă nemulțumiți, supărați că nu le-am putut acorda „infima” sumă de 50 lei. Și acest lucru se întâmplă ori de câte ori, în luna octombrie, când este marcată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, vârstnicii cu situații grele, cu pensii mici, nu primesc un asemenea ajutor. Dar câți pensionari nu trăiesc în condiții de subzistență, când pensia medie în județul nostru nu depășește 751 lei, adică 165 – 166 euro/lună. Acest lucru ne-a determinat, încă o dată, să cerem organelor de drept înțeleagă că valoarea punctului de pensie trebuie să fie de cel puțin 45% din salariul mediu brut/economie și nicidecum cât este astăzi, sub 35%. Nu o dată am cerut, în numele pensionarilor, ca aceste ajutoare, nu numai cele date de noi, ci toate, inclusiv cele alimentare, să fie trecute în bani, pe cuponul de pensie, începând din octombrie și până-n martie. Considerăm că, prin acest deziderat, s-ar elimina îmbulzeala care are loc în timpul acordării ajutoarelor, se elimină umilința la care sunt supuși pensionarii. Dacă situația ajutoarelor nu se va rezolva după cum propunem, noi nu le vom mai primi. Se invocă, în permanență, motivul că nu sunt bani, că numărul contribuabililor la fondul de pensii este mult prea mic în raport cu numărul celor care sunt în pensie. Dar cu ce sunt vinovați pensionarii? Sigur că, în 1989 existau aproape 8 milioane de salariați și nici 2,5 milioane de pensionari. Astăzi, sunt aproape 6,250 milioane pensionari și nici 4,5 milioane de salariați. Dar nu pensionarii au creat această situație, ci cei care au condus și conduc România. Din punctul nostru de vedere trebuie ca în maxim 4-5 ani, numărul lucrătorilor din sfera producției materiale care vor fi și contribuabili la fondul de pensii și să­nă­tate să fie cel puțin egal cu numărul pen­sio­narilor. Dacă cei ce conduc și vor con­duce țara nu vor înțelege acest lucru, cu siguranță cândva va trebui să dea o pre­dică despre ce au făcut și ce fac cu viața românilor, nu numai a pensionarilor.”