Noutăţi privind procedura înregistrării în scopuri de TVA prin opţiune


finante_sediu_latDirecţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569/10.08.2012, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1.100/2012 prin care a fost modificată procedura de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) prin opţiune aprobată prin OPANAF nr. 1.967/2011.

 

În articolul de mai jos prezentăm sintetic modificările aduse procedurii de înregistrare în scopuri de TVA prin opţiune.

Procedura de înregistrare în scopuri de TVA prin opţiune se aplică persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA cu drept de deducere, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent în următoarele situaţii:

– înainte de realizarea operaţiunilor amintite, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul Fiscal, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

– dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 alin. (1) din Codul Fiscal, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în condiţiile art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul Fiscal, depune la organul fiscal competent:

– cererea de înregistrare în scopuri de TVA, însoţită de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului;

– declaraţia de înregistrare, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului.

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, în condiţiile art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA.

În urma analizei informaţiilor cuprinse în declaraţia de menţiuni şi în documentele anexate acestei declaraţii, organul fiscal emite „Decizia privind înregistrarea în scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

În ambele cazuri înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.

Atenţie! În cazul respingerii înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, decizia se emite cu indicarea motivelor de fapt şi de drept pe baza cărora a fost respinsă solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.