Noi criterii de subvenţii


Din acest an, la capitolul plăți directe, fermierii vor beneficia de 1,21 miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE). Din acest total, la suprafața de bază calculată, fermierii vor primi doar 140 de euro/ha contribuție europeană, la care se adaugă încă 27 de euro PNDC vegetal național.

Potrivit Ministerului Agriculturii, 27 de euro pe hectar, din bani naționali, CNDP-ul vegetal este maximul pe care statul îl poate acorda. Plățile complementare se aplică pe perioada de creștere graduală a plăților UE. Din această cauză, în 2013, plățile pe care Ministerul le poate da din bugetul național se reduc la 27 de euro/ha, deoarece crește contribuția de la UE. În 2016 însă, se va ajunge la 100% plăți europene. Scăderi semnificative vor înregistra și subvențiile la bovine. Dacă în 2012, totalul a fost de 219 milioane de euro contribuție românească, în 2013, suma va fi de doar 192 de milioane de euro. Și la plățile pe ovine se vor înregistra scăderi, însă nu așa de mari.

Anul trecut, statul a putut acorda, teoretic, 219 milioane de euro pentru bovine din banii naționali, pentru ca, anul acesta, suma să fie redusă la 192 de milioane. Deci, de la an la an, suma se reduce din cauza creșterii fondurilor europene. La fel se întâmplă și la ovine. Deocamdată, în acest an, reducerea nu este semnificativă: 80 de milioane de euro. Adică 78 de milioane de euro, ca anul trecut, pe partea de plăți cuplate și, în loc de 15 milioane cât a fost anul trecut, doar 9 milioane plăți decuplate.

Conform MADR, reforma nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014, ci se va aplica mai degrabă de la 1 ianuarie 2015.