Noi cerinţe fiscale pentru firme


cci_sediu• declaraţia 101 a fost modificată, ANAF publicând recent noul formular care se va utiliza chiar din acest an pentru declararea impozitului pe profit • Declaraţia 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat a suferit câteva modificări • noile formulare 100 şi 101 se regăsesc în Ordinul ANAF nr. 70/2012 • din formularul 101 s-au eliminat secţiunile referitoare la impozitul minim, în timp ce anumiţi indicatori din conţinutul secţiunii B “Date privind impozitul pe profit” au fost actualizaţi • noul model al formularului 101 se va utiliza începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2011, cu termen de raportare în 2012

Camera de Comerţ şi Industrie consi­deră că modificările la formularul 101 au fost necesare în condiţiile în care, prin OG nr. 30/2011, începând cu anul 2012, a fost reglementat un nou sistem de stabilire şi plată a impozitului pe profit, datorat în cursul anului. Astfel, în cursul anului, plătitorii de impozit pe profit au obligaţia declarării şi plă­ţii impozitului pe profit trimestrial, pentru trimestrele I – III, iar definitivarea impozitului pe profit anual, se efectuează până la ter­menul de depunere a declaraţiei privind impo­zitul pe profit.

De la această prevedere fac excepţie: contribuabilii care aplică sistemul plăţilor anticipate (societăţi comerciale bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor – persoane juridice străine); contribuabilii care obţin venituri ma­jo­ritare din cultura cerealelor şi a plan­te­lor tehnice, pomicultură şi viticultură; orga­nizaţiile nonprofit.

Declaraţia anuală de profit pentru 2011 se va depune la un nou termen

OG nr. 2/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 71, din 30 ianuarie, modifică termenul până la care se va declara impozitul pe profit pentru anul 2011. Astfel, art. II din acest act normativ stabileşte că declaraţia anuală de impozit pe profit pentru anul 2011 se depune de toţi contribuabilii, la organul fiscal competent, până la data de 25 martie 2012, cu excepţia organizaţiilor nonprofit şi contribuabililor care obţin veni­turi majoritare din cultura cerealelor şi a plan­telor tehnice, pomicultură şi viticultură (aceştia au obligaţia depunerii Declaraţiei de impozit pe profit pentru anul 2011 până la data de 25 februarie 2012). Vechiul ter­men pentru declararea şi plata impozitului pe profitul din anul fiscal 2011 era 25 aprilie 2012.

Modificarea datei pentru declararea im­po­­zitului pe profitul de anul trecut este una surprinzătoare, în condiţiile în care în luna septembrie, prin OG 30/2011, Guvernul a modificat Codul fiscal şi a stabilit tot ter­menul de 25 martie 2012 pentru declararea impozitului pe profit, însă numai începând cu anul fiscal 2012, pentru care declaraţia anuală de impozit pe venit se depune în 2013. Practic, OG 30/2011 prevedea că impozitul pe profit pentru anul fiscal 2011 se va declara conform vechilor reguli, adică până la 25 aprilie 2012. Totuşi, prin OG nr. 2/2012, Guvernul a revenit asupra preve­de­rilor din OG nr. 30/2011 şi a stabilit că şi im­po­zitul pentru profitul din 2011 se va declara şi se va plăti tot până la 25 martie 2012.

Precizări privind declararea şi plata impozitului pe profit pentru anul fiscal 2011

Contribuabilii care definitivează până la 25 februarie închiderea exerciţiului financiar nu selectează în Declaraţia 100 pentru trimestrul IV 2011 obligaţia „Impozit pe profit datorat de persoane juridice române, altele decât cele de la pct.1” (pct. 2 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat). Aceşti contribuabili trebuie să depună declaraţia anuală de impozit pe profit (Formular 101), fără a depune formu­larul 100 pentru impozitul pe profit pentru trimestrul IV al anului de raportare şi vor plăti impozitul pe profit aferent anului fiscal încheiat, până la 25 februarie 2012 inclusiv.

În acelaşi timp, contribuabilii care decla­ră până la 25 ianuarie 2012 prin for­mularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” şi plătesc o sumă egală cu impozitul pe profit calculat şi evidenţiat pentru trimestrul III 2011 trebuie să depună declaraţia anuală de impozit pe profit (formular 101) şi să facă plata finală a impozitului pe profit aferent anului fiscal încheiat, până la 25 martie 2012 inclusiv.

Prevederile menţionate se referă la acei contribuabilii, alţii decât societăţile co­mer­ciale bancare, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine.

Organizaţiile nonprofit au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit aferent anului fiscal 2011, până la 25 februarie 2012 inclusiv

Acelaşi termen pentru declararea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal 2011 este valabil şi pentru contri­bua­bilii care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură. Determinarea profitului impo­za­bil şi a impozitului pe profit se efectuează în conformitate cu prevederile Titlului II «Im­po­zitul pe profit» luând în calcul veniturile şi chel­tuielile înregistrate în anul 2011, con­form legislaţiei în vigoare până la 31 decembrie 2011.

De asemenea, CCI Vâlcea aminteşte că nu se completează şi nu se depune de­cla­raţia anuală de impozit pe profit pentru impozitul pe profit datorat de către con­tri­buabilii persoane juridice străine şi per­soa­ne fizice nerezidente care desfăşoară activi­tate în România într-o asociere fără perso­na­litate juridică şi persoanele fizice rezi­den­te asociate cu persoane juridice române, pen­tru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate din asocieri fără perso­nalitate juridică.

În plus, Ordinul ANAF nr. 70/2012 a modificat şi Nomenclatorul obli­gaţiilor de plată la bugetul de stat, anexa la formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plata la bugetul de stat“. Acesta a fost com­pletat prin introducerea a două creanţe fiscale: impozit pe veniturile din arendă – poziţia nr. 12 care se declară şi se plăteşte lu­nar, până la 25 inclusiv a lunii următoare plăţii venitului; contribuţia trimestrială dato­rată pentru medicamentele suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii – poziţia nr. 63 care se declară şi se plăteşte până la 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează contribuţia.

Mai mult, din Nomenclator au fost eli­minate câmpurile referitoare la impozitul pe veniturile obţinute din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie, impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contrac­telor de comision sau mandat comercial, acestea fiind regăsite de acum la poziţia impozit pe veniturile desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil.

Potrivit Ordinului nr. 70/2012, noul for­mu­lar 100 se va utiliza pentru declararea obli­gaţiilor de plată aferente anului fiscal 2012. Totuşi, în cazul producătorilor de me­di­camente care datorează contribuţie tri­mes­trială, pentru declararea acestei contri­buţii, formularul 100 se va utiliza începând cu declararea obligaţiilor aferente trimes­trului IV 2011. Noul formular pentru decla­ra­ţia 100 este necesar ca urmare a modifică­rilor regimului fiscal al veniturilor din aren­dare, aduse prin OUG nr.125/201, începând cu 1 ianuarie 2012. Astfel, impozitul pe venitul din arendă se stabileşte prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit (arendator), impozitul fiind final. Arendatorul poate opta pentru determinarea venitului net în sistem real, caz în care impozitul se stabileşte de către organul fiscal.

Totodată, prin acest act normativ au fost corelate dispoziţiile art.52 din Codul fis­cal cu dispoziţiile noului Cod Civil. La art.52 din Codul fiscal, au fost eliminate categoriile de venituri evidenţiate distinct şi care, în pre­zent, se includ în categoria veniturilor des­făşurate în baza  contrac­te­lor/con­ven­ţiilor civile încheiate potrivit Codului civil (ve­ni­turi din vânzarea bunurilor în regim de con­signaţie, venituri din activităţi desfă­şu­rate în baza contractelor comision sau mandat comercial).

Reprezentanţii Camerei ne-au explicat şi că modificările la formularul 100 au fost im­puse şi de faptul că, începând cu data de 1 octombrie 2011, prin OUG nr.77/2011, deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au fost obligaţi să plătească tri­mestrial, pentru medicamentele gratuite şi com­pensate pe care le desfac pe piaţa autohtonă, o anumită contribuţie prin care să asigure finanţarea sistemului public de Să­nătate. Mai exact aceste sume sunt folo­site pentru medicamente incluse în pro­gra­mele naţionale de sănătate, pentru medi­camentele cu sau fără contribuţie personală şi pentru servicii medicale. Această con­tri­bu­ţie trimestrială trebuie plătită de produ­că­torii de medicamente este asimilată obli­ga­ţiei fiscale şi este administrată de către ANAF. Ea se virează trimestrial până la data de 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează contribuţia.