Sectorul vegetal, „lovit” din două părţi
• Pentru anul 2012, Ministerul Agriculturii a propus două proiecte de legi, respectiv Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole şi Legea privind piaţa tutunului brut
Responsabilii Direcţiei Agricole afirmă că Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole propune reglementări cu privire la modul de gestionare a potenţialului de producţie în bune condiţii agricole şi de mediu şi al controalelor oficiale ale instituţiilor abilitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul OCP”) cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, mai prevede şi reglementări privind comercializarea produselor vinicole în cadrul filierei vitivinicole.
Legea privind piaţa tutunului brut reglementează piaţa tutunului brut în România şi măsuri de organizare a activităţii cultivatorilor de tutun şi a prim procesatorilor de tutun brut pentru stabilizarea pieţei tutunului. Mai mult, sunt incluse şi mecanisme de control care să asigure o mai bună gestionare a obiectivelor organizării comune de piaţă pe filiera tutunului brut.
În ceea ce priveşte schemele de sprijin acordate fermierilor din sectorul vegetal, acestea se continuă şi în acest an, iar Florel Bădele ne-a asigurat că lisa cuprinde: Scheme de plăţi pe suprafaţă – Plata unică pe suprafaţă din bugetul Uniunii Europene în cuantum de circa 120 euro/ha şi plăţile naţionale directe complementare, în funcţie de plafonul bugetar alocat cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Subvenţionarea preţului la motorina utilizată în agricultură – prin reducerea accizei în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Bugetul alocat acestei măsuri este de 380.995 mii lei, conform Hotărârii Guvernului nr. 975/2011 privind aprobarea ajutoarelor de stat care se acordă producătorilor agricoli pentru perioada 2011-2012 şi a sumei totale alocate acestor ajutoare de stat; Sprijin pentru asigurarea producţiei agricole – ajutor de stat prin care se subvenţionează 50% sau 70% din prima de asigurare în funcţie de riscurile asigurate. Suma alocată pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2012 este de 42,549 milioane lei conform Hotărârii Guvernului nr. 975/2011; Ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică – în cuantum anual de 3.098.000 euro; Sprijin financiar acordat grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume – pentru constituire şi investiţii, sprijinul fiind corelat cu valoarea producţiei comercializate;Sprijin pentru restructurarea sectorului vitivinicol. Sectorul vitivinicol beneficiază de suma de 42 milioane euro, din bugetul comunitar, cu următoarele direcţii de susţinere: restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole; asigurarea recoltei; utilizarea mustului de struguri concentrat şi/sau concentrat rectificat la creşterea tăriei alcoolice naturale a vinurilor; promovarea vinurilor pe pieţele ţărilor terţe.