Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

19 septembrie 2021

Nivelul valutar şi moneda naţională: leul încheie săptămâna pe apreciere


Criza financiară din Grecia şi-a pus amprenta pe leu, la începutul săptămânii trecute euro urcând peste 4,28 iar cursul fiind stabilit la 4,2615 lei. Faptul că speculatorii şi-au descărcat o parte din poziţii la acest nivel, a calmat spiritele, euro trecând pe depreciere. El cobora vineri până la un minim de 4,2050, cursul fiind stabilit la 4,2160.

La sibex.ro, preţurile futures pe septembrie coborau de la 4,28 lei/euro la 4,238. Pe decembrie 2010, preţurile scădeau de la 4,285 la 4,26 lei, iar pe martie 2011  de la 4,285 la 4,262 lei. Primele tranzacţii pe iunie 2011 au fost realizate la 4,27 – 4,29 lei.

Aprecierea leului nu a fost una „provocată” de intervenţii indirecte ale BNR, însă pericolele continuă să pla­neze asupra acestuia, având în vedere „maladia elenă”.

Jean-Claude Trichet, şeful BCE, a afirmat că „s-au aprins luminile roşii”, exis­tând ameninţări la adresa stabili­tăţii financiare din UE, datorită crizei datoriilor de stat care sunt pe cale să „infecteze” băncile. La rândul său, Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Fe­de­rale americane, a atras atenţia că dacă nu se va reuşi rezolvarea datoriei Gre­ciei, ar fi ameninţate „sistemul finan­ciar european, sistemul financiar global şi unitatea politică europeană”. Aceste declaraţii încearcă să tempe­re­ze contribuabilii şi investitorii că nu va urma un nou caz Lehmann Brothers, falimentul acestei bănci fiind consi­de­rat declanşatorul actualei crize eco­no­mice, pornită de prăbuşirea obliga­ţiu­nilor ipotecare americane „subprime”.

În România, „lumina roşie” a fost aprinsă deja de băncile cu acţionariat elen, care deţin circa 27% din piaţa locală. Lipsite de sprijinul instituţiilor-mamă, ele au trecut la o puternică ofen­sivă, pentru a obţine lichidităţi, lansând oferte speciale la depozite, cu dobânzi de peste 8% la lei şi 4% la euro, semn că au nevoie de argu­men­te „în plus” pentru a-şi atrage sau men­ţine clienţii. Analiştii băncii JP Morgan, afirmau: „Chiar dacă sănătatea băn­cilor-mamă din Grecia se deteriorează până la punctul în care sunt nevoite să se retragă din România, sistemul bancar românesc va putea să facă faţă situaţiei. (…) autorităţile au resursele necesare pentru a prelua subsidiarele băncilor elene şi să le revândă ulterior altor bănci străine”. Adică, români fiţi pregătiţi să rămâneţi şi cu mai puţini bani în buzunare!

Pe pieţele internaţionale, raportul eur/dolar a fluctuat între 1,4143 şi 1,4441 dolari, maxim atins miercuri, închiderea de vineri de pe piaţa americană realizându-se la 1,4170. La sibex.ro, preţurile futures pe raportul euro/dolar au fluctuat între 1,4125 şi 1,44 dolari. Pe decembrie anul trecut, cotarea era de 1,4225 dolari. Preţul unciei de aur cu scadenţa august cobora la sibex.ro de la 1.544,3 la 1.515 dolari. De altfel, analiştii consideră că preţul metalului galben se află „pe vârful cotaţiilor” (maximul istoric, atins în 2 mai, a fost de 1.575 dolari). „Preţul de 1.500 de dolari pentru uncia de aur este speculativ. Nu mai este o valoare sustenabilă”, declara Robert Marquardt, fondatorul fondului de hedging Signet.

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized