Naţionala de handbal feminin are un nou antrenor


• o jucătoare de la HCM Râmnicu Vâlcea a fost convocată pentru turneul amical „Trofeul Carpaţi”

Aşa după cum vă anunţam recent, oficialii Federaţiei Române de Handbal urmau să delibereze asupra unei chestiuni foarte importante. Rămasă fără antrenor principal încă de la începutul lunii ianuarie, atunci când Gheorghe Tadici şi-a anunţat demisia, naţionala de handbal feminin a ţării noastre avea nevoie urgentă de un nou tehnician. Asta pentru că meciurile de „baraj” cu Serbia programate la mijlocul lunii iunie se apropie, iar selecţionata tricoloră nu concepe să rateze calificarea la Campionatul Mondial ce va fi găzduit, în luna decembrie, de Danemarca. În plus, peste numai câteva zile, la Cluj Napoca va fi organizată o nouă ediţie a turneului devenit deja unul de tradiţie, denumit „Trofeul Carpaţi”. Competiţia amicală se va desfăşura în zilele de 20 şi 21 martie, iar selecţionata noastră este obligată de palmaresul pe care îl are în acest sport să se lupte pentru un rezultat bun, chiar dacă numele celor trei naţionale invitate la eveniment sunt unele cu mare „greutate” în lumea handbalului mondial. Astfel, tricolorele se vor duela cu selecţionatele Braziliei (campioana mondială en-titre), Suediei (medaliata cu bronz la Campionatul European de la finalul anului 2014), dar şi Germaniei, o altă forţă a handbalului european.
Revenind la informaţia iniţială, trebuie spus că după cum preşedintele Alexandru Dedu lăsa de înţeles, în urmă cu câteva săptămâni, la timona naţionalei feminine a fost adus un antrenor străin. Este vorba despre suedezul Tomas Ryde (foto dreapta), el fiind confirmat deja ca antrenor principal al selecţionatei tricolore. În vârstă de 55 de ani, Ryde a reuşit o mare performanţă pe când antrena o sportivă din România. Este vorba despre câştigarea trofeului Ligii Campionilor cu echipa daneză Viborg HK, atunci când în lotul pregătit de antrenorul suedez se afla şi extrema dreaptă Cristina Vărzaru. Secundul lui Ryde va fi Bogdan Burcea, cei doi selecţioneri urmând să se întâlnească, pe 16 martie, la Cluj Napoca, cu sportivele convocate în lotul naţional. Tricolorele se vor reuni atunci pentru prima dată în anul 2015 şi vor începe pregătirile pentru participarea la „Trofeul Carpaţi”.
În primele declaraţii oferite după ce s-a aflat că va fi numit antrenorul echipei naţionale a României, antrenorul Tomas Ryde a spus că este încântat de munca pe care o va avea de făcut în ţara noastră, afirmând că are încredere în potenţialul fetelor de a se califica la Campionatul Mondial din luna decembrie: „Mă bucur că am posibilitatea de a antrena echipa naţională a României. Această echipă are o istorie bogată şi a avut o contribuţie însemnată pentru atingerea standardelor handbalului care se practică în zilele noastre. Mai mult ca sigur, vom face lucruri frumoase împreună şi sunt convins că vom fi pregătiţi pentru a ne califica la Campionatul Mondial”.

Clara Vădineanu bifează o nouă convocare în lotul naţional

Cum valoarea este primul şi cam singurul criteriu după care trebuie să se facă selecţia la echipa naţională, o jucătoare legitimată la Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea şi-a găsit loc între sportivele convocate pentru acţiunea amicală de la Cluj Napoca. Este vorba despre Clara Vădineanu (foto stânga), tânărul pivot al echipei râmnicene bifând astfel o nouă convocare în lotul tricolor şi, cel mai probabil, alte meciuri în care va fi trimisă pe teren să apere şansele ţării noastre. Clara a cochetat cu echipa naţională şi în perioada în care Gheorghe Tadici ocupa funcţia de selecţioner, însă evoluţiile uneori oscilante de la HCM Râmnicu Vâlcea au scos-o din lot la ultimele acţiuni.
Ar mai fi de amintit faptul că din lotul de 21 de jucătoare convocat pentru „Trofeul Carpaţi” nu mai puţin de şase handbaliste au evo­luat în carieră pentru CS Oltchim Râmnicu Vâlcea. Pe lângă Clara Vădineanu, selecţionata pregătită de Tomas Ryde se va baza pe aportul altor cinci ex-chimiste: Paula Ungureanu, Adriana Nechita, Valentina Ardean Elisei (toate de la HCM Baia Mare), Aurelia Brădeanu (Corona Braşov) şi Cristina Neagu (Buducnost Podgorica).