Mugioiu „coace” un nou proiect sindical pentru platforma chimică


• liderul Sodistului caută să adune mai multe sindicate din ceea ce a mai rămas prin industria locală pentru un proiect cu mii de salariați
De câteva săptămâni, ideea unui nou proiect pe scena tot mai prăfuită a sindicalismului vâlcean a prins viață. În centrul inițiativei punerii pe picioare a unei alte structuri se găsește liderul sodiștilor, Adrian Mugioiu, care ar plănui încropirea unui singur organism sindical pe platforma chimică prin cooptarea unor confrați de la CET și Oltchim.
Deocamdată, Mugioiu duce discuții de lămurire cu chimiștii dar și energeticienii pentru a le demonstra forța pe care această nouă construcție cu mii de salariați ar putea-o pune în mișcare. În fapt, ieri, ar fi trebuit să aibă o primă întâlnire pentru demararea proiectului. Problemele legale pe care ideea sodiștilor le are de trecut nu sunt totuși puține. Cum era de așteptat, au apărut deja și cârcotașii acestei idei care spun că potrivit Legii 62/2011, a Dialogului social, criteriul esențial pentru o astfel de mega-structură, fie sindicat județean sau chiar federație, este cel al domeniului de activitate.  Aceștia văd în paragraful de lege menționat principalul obstacol în a-i aduce la o laolaltă pe sodiști, cu mineri, cu chimiști și energeticieni: „Ce formă să-i dai unei astfel de structuri? Cum s-o cotești să fie ceva cuprinzător și din energie și din chimie și din  minerit…?”
O a doua mare piedică ar fi numărul extrem de mare de structuri sindicale și lideri pe care să-i aduci împreună pe aceleași deziderate și, mai ales, funcții…Spre exemplu, numai la Oltchim, în acest moment, mia de angajați rămași este împrăștiată în toate direcțiile: sunt nu mai puțin de trei sindicate cu lideri care se „înghit” mai mult sau mai puțin. La CET și Berbești, numărul de sindicate este dublu! A treia și cea mai mare încercare pentru Mugioiu ar fi chiar CNS Cartel ALFA, structură din care a fost aruncat în urmă cu mai mulți ani din cauza unui conflict deschis cu Ahile Duțu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie! Dacă planul sodistului ar prinde viață, Bogdan Hossu ar trebui să renunțe la câteva mii de cotizații atât de la Oltchim, cât și de la CET dar și de la Berbești, ceea ce pare destul de puțin probabil dacă nu chiar imposibil în aceste vremuri de mare restriște.

Aurel Popescu, fostul lider ALFA: „E nevoie de un nou imbold pentru sindicalismul local!”
Planurile și ambițiile liderului de sindicat de la Sodă par să fi găsit în Aurel Popescu avocatul ideal. Fostul președinte al CNS Cartel Alfa nu ocolește de nici un fel dezamăgirea pe care o are față de actuala generație de sindicaliști: „E mai mult decât evident că sindicalismul, per ansamblu, și, cel  vâlcean, în special, are nevoie de o cu totul altă energie, de un nou imbold. Mă doare să văd cum problemele sociale și economice sugrumă Vâlcea iar dinspre organizațiile sindicale nu se mai aude nimic, nu se mai mișcă un deget… Cred și sprijin, atât cât mai pot eu, proiectul lui Adi (Mugioiu, n.red)! Îmi doresc din suflet să fie reactivată mișcarea sindicală din județ și din țară și ca oamenii să aibă iar încredere în solidaritate și unitate. Nu sunt vorbe goale, să știți! Economic, Vâlcea se scufundă pe zi ce trece, dar tragedia noastră adevărată vine din dispariția speranței, a încrederii în ziua de mâine. Lumea e îngrozită și de viitorul creat de politic dar și de neputința celor care trebuie să-i ajute, adică sindicatele!”