Mircea cel Mare – 595 de ani, comemorarea domnitorului la Mănăstirea Cozia


La Sfânta Mănăstire Cozia de la Călimăneşti, a fost organizat un moment de evocare şi parastasul voievodului Mircea cel Bătrân, la împlinirea a 595 de ani de la moartea sa, duminică, 3 februarie. Progra­mul manifestării comemorative a început la ora 9.30, cu Sfânta Liturghie Arhierească după care vor parastasul şi evocările Prea Sfin­ţitului Emilian Lovişteanul, istoricilor şi ale autorităţilor locale. Evenimentul de co­me­morare a fost organizat de Arhie­pis­copia Râm­nicului, Mănăstirea Cozia şi Direcţia Ju­de­ţeană pentru Cultură Vâlcea, cu parti­ci­parea înaltelor feţe bisericeşti, oficialităţilor judeţului, a membrilor Organi­zaţiei Na­ţio­na­le “Cercetaşii României” – Centrul local Mir­cea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea, profesori şi elevi.

“Domnitorul muntean s-a remarcat prin înaltele virtuţi: tăria credinţei, vitejia şi înţelepciunea cu care l-a înzestrat Dumnezeu pentru apărarea statalităţii şi creştinătăţii în lupta cu oştile Semilunei. Ţara Românească a cunoscut cea mai intinsă cuprindere teritorială din toată istoria medievală: de la Munţii Carpaţi până la Dunăre, şi cu Banatul Severinului până la Marea Neagră, cu posesiunile transilvane şi părţile tătăreşti şi cu cetatea Dârstorului. Voievodul a ctitorit sau a „preînnoit“ lăcaşe de cult, importante valori arhitecturale ale patrimoniului românesc, cum este lavra Coziei, în al cărei naos se află tabloul votiv ce-l înfătişează în frumos costum de cavaler occidental, şi unde, sub lespedea de piatră, i se afla mormântul. Biserica mănăstirii, cu hramul „Sfintei Treimi“, a fost ridicată între anii 1386-1388”, a declarat dr. Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.

Moartea domnitorului Ţării Româneşti, din perioada anilor 1386-1418, este evocată într-o veche cronică sârbească: “Anul 6926 [1418] s-a pristăvit marele voievod al Ungro-Vlahiei, Io Mircea, ianuarie 31” şi cronica lui Axentie Uricariul, în care stă scris: “Murit-au Mircea Vodă în domnie şi l-au îngropat la mănăstirea sa la Cozia”. După o îndelungată şi glorioasă domnie de 32 de ani, “principe între creştini, cel mai viteaz şi cel mai  ager” (după cronicarul Leunclavius), Mircea cel Bătrân a adormit întru Domnul, la 31 ianuarie 1418, iar trupul neînsufleţit a fost adus de la curtea voievodală de la Argeş, la ctitoria sa de la Cozia.