Ministrul educaţiei a felicitat autorităţile vâlcene pentru imaginea şcolilor


Vizita_Ecaterina_AndronescuJubileul prilejuit de aniversarea unui secol de existenţă a Şcolii „Tudor Vladi­mi­rescu” din municipiul Drăgă­­­şani a bene­ficiat de prezenţa la mani­festări a ministrului Educaţiei, Cerce­tării, Tinere­­­tului şi Sportului, doamna Ecaterina Andronescu, care a răspuns cu plăcere invitaţiei ce i-a fost adre­sa­tă de către preşedintele Consiliului Ju­de­ţean, dr. ing. Ion Cîlea, şi deputatul Vasile Bleotu.

Profitând de prezenţa în judeţul Vâlcea, ministrul Ecaterina Andrones­cu a ţinut să viziteze şi câteva unităţi şcolare din localităţile limitrofe munici­piului Drăgăşani. O excelentă impresie i-au lăsat şcolile din comuna Prundeni, îndeosebi şcoala din satul Călina care se numără printre puţinele unităţi de învăţământ din mediul rural românesc deţinătoare de spaţii after-school.

Oaspetele l-a felicitat pe Ion Ho­răs­cu, primarul comunei Prundeni, pen­­­tru modul în care a reuşit cu forţe fi­nanciare locale să rezolve o proble­­­mă pe cât de dificilă şi costisitoare, pe atât de nece­sa­ră aşa cum este cea privind asig­u­rarea unei mese calde şi conti­nuarea studiului individual după termi­narea ore­lor de clasă. La fel de plăcut impresio­na­tă a fost doamna ministru Ecaterina Andro­­­nescu şi după vizitarea şcolii cente­na­re din municipiul Drăgăşani. Gaz­dele au infor­mat-o că primăria mu­ni­cipală şi Consi­liu­lui Judeţean Vâlcea au acor­dat un generos sprijin în efor­tu­rile de moder­nizare şi dotare cu apara­tu­ră şi echipa­­mente de practică didac­tică a unităţilor şcolare.

Autorităţile locale şi judeţene, spri­ji­nite, la rândul lor, de deputaţii de Vâlcea Vasile Bleotu, Cristian Buican şi Aurel Vlădoiu, precum şi de sena­­­torul Lau­renţiu Coca, au promovat două proiecte importante pe structura Programului Operaţional Regional pe baza cărora au fost atrase fonduri eu­ropene în valoare de aproape 2 mili­oane euro, fonduri care au contribuit decisiv la moder­nizarea Şcolii „Tudor Vladimirescu” şi la situarea acesteia pe un loc de frunte între unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea. „Implementarea celor două proiec­te care s-au finalizat în lunile august şi septembrie – a precizat pre­şe­dintele Ion Cîlea – a permis îmbu­nă­tăţirea radi­cală a infrastructurii educa­ţionale din această şcoală şi astăzi ofe­ră posi­bilitatea realizării unui proces ins­tructiv – educativ la standarde euro­pene. Sigur, modernizarea acestui pro­­­ces este favorizată şi de prezenţa în şcoa­lă a unui colectiv profesoral excep­ţio­nal, cu exemplară vocaţie didactică, cu pasiune şi expertiză”.

În afara aprecierilor specifice unui astfel de moment jubiliar, preşedintele Ion Cîlea a exprimat şi susţinerea, din partea cadrelor didactice, a legii pri­vind introducerea bacalaureatului pro­fe­sional, lege iniţiată de ministrul Eca­terina Andronescu, din dorinţa firească de a corija deficienţele legislative şi gafele fostului ministru al Educaţiei pri­vind organizarea examenelor finale ale absolvenţilor de liceu. „Am aflat cu stupoare că şeful statului a retrimis în Parlament legea care prevede introdu­­­cerea bacalaureatului profesional – a subliniat preşedintele Ion Cîlea. Vă ru­găm, doamnă ministru, să nu cedaţi şi să susţineţi această lege repara­to­rie, în interesul şi spre binele acelor ab­sol­venţi care au insuficientă capa­­­citate de percepţie şi asimilare a cu­noş­tin­ţe­lor predate la clasă”.

Apreciind în termeni superlativi starea actuală a învăţământului din ju­deţul Vâlcea şi cuvintele de îmbăr­­­bă­tare pentru perfecţionarea şcolii româ­­neşti, ministrul Educaţiei, Ecaterina An­­dro­nescu, a asigurat cadrele di­dac­tice, părinţii şi elevii prezenţi la fes­­ti­­­vităţile din municipiul Drăgăşani că obiec­tivele Ministerului vor urmări ace­­le­aşi ţinte şi scopuri de care sunt ani­­­maţi nu numai vâlcenii, ci întreaga so­cie­tate românească.