Miercuri, VERNISAJ DALI la Muzeul de Istorie


Expoziția de sărbători a muzeului vâlcean rămâne deschisă până în ajunul Bobotezei
Cum vă relatam și în edițiile noastre precedente, Râmnicul va găzdui, în lunile următoare, o expoziție cu totul deosebită a unui artistic extraordinar. După expozițiile de mare succes din Polonia, Lituania și România – în Arad, Buzău și Satu Mare, – cele 150 de lucrări din expoziția unică „Surprinzătorul Dali” au ajuns și în județul Vâlcea, fiind expuse pentru prima oară la Muzeul de Istorie a județului Vâlcea. Expoziția este deschisă în perioada 18.11.2021 – 06.02.2022.
Alături de textele şi etichetele explicative pentru fiecare lucrare, vizitatorii vor beneficia de Ghidul audio inovativ special gândit pentru siguranţa lor împotriva pandemiei de COVID19.

Detalii despre expoziție

Curatoriată de Chesauri Vasilii, Kesauri Aleksandre și Claudiu Tulugea, expoziția este organizată de Art Expo SIA (Letonia) și Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din lucrări ale Colecției particulare Kesauri, respectiv opere originale realizate de Salvador Dali, pe care artistul a ales să le imprime prin mai multe metode: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur. Expoziția evidențiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali, care a ales să recurgă la diferite metode de imprimare a creațiilor sale, tocmai pentru a oferi un acces mai larg de vizualizare a operelor sale.
Pentru a înţelege opera lui Dali trebuie să ştim că el a fost un artist intelectual. Pictura lui există pentru a exprima ideile, convingerile şi teoriile lui. Era important pentru el să nu reprezinte ceea ce vedem ci ceea ce simțim, gândim, probabil fără să ne dăm seama. Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce este vizibil ochiului, întotdeauna există un subînţeles care devine mai important decât simpla imagine vizualizată.
Enigma și misterul sunt cele care atrag privitorul și îl constrâng, oarecum, să reflecte asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina”, decât despre „a vedea”.
În prezent, Dali este cel mai remarcabil reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda „paranoico-critică” devine modalitatea sa de gândire şi de auto-realizare.
Proiectul își propune să atragă familii, tineri, clienți și angajați în lumea artei prin oferirea de bilete reduse la expoziții, evenimente și activități legate de artă și cultură.
Vernisajul are loc miercuri, 17 noiembrie 2021, de la orele 14.00, la Muzeul de Istorie Vâlcea.