Malaia și Voineasa, dispută pe 13 elevi


Edilul comunei Malaia, Bogdan Sergiu (foto), consideră că autoritățile din Voineasa „i-au furat copiii”. Potrivit alesului local, un mi­cro­buz din Voi­neasa vine, de luni până vineri, și trans­portă 13 elevi din Ciunget la Școala din Voineasa. „Sunt 13 elevi de clasele V-VIII care au plecat din Ciunget la Școala din Voineasa. Așa se face că două mi­­cro­buze tranzitează comuna, unul al nostru, celălalt al vecinilor. Micro­bu­­zul din Voineasa poposește pe teri­toriul comunei noastre și transportă elevii la școala lor. Mai mult, se pare că elevii au plecat și fără foile matri­ole. Au fost primiți acolo fără niciun document. Noi avem elevi care învață și la Brezoi, fiind mai aproape de școala de acolo, dar totul se face în baza unui protocol. În cazul acesta, e cu totul altceva. Poate, având nevoie de microbuz, și cum erau doar doi copiii la școala din Valea Măceșului, au decis să preia și elevi de-ai noștri. Așa au primit și microbuzul”, declară alesul local din Malaia.

De cealaltă parte, primarul comu­nei Voineasa, Gheorghe Stanciu (foto), aflat la primul său mandat, are o cu to­tul altă versiune: „Voineasa are micro­buz de puțin timp și transportă elevii din satul Valea Măceșului, co­lonia Capra Foii și satul Voineșița. To­tul s-a făcut, însă, la cererea părinților copiilor. Noi am ținut cont de dolean­țele lor și, astfel, copiii din Ciunget au fost aduși aici. Cât despre transferul lor, cred că nu au primit foile matricole de la Școala din Ciunget. Mai mult, am auzit că nu s-au primit nici cererile de mutare a copiilor, cereri întocmite de părinți. Eu, unul, nu înțeleg. Dacă acei copii vor să învețe aici, dacă părinții lor sunt de acord, care e problema?”

Așa cum era normal, l-am contac­tat și pe inspectorul școlar general, Florin Smeureanu, iar, în opinia aces­tuia, fiecare părinte poate să-și dea copilul la studii, la ce școală dorește: „Părintele, chiar dacă este din Malaia, spre exemplu, nu este obligat să-și dea copilul să învețe la școala din localitate. În cazul de față, mulți dintre cetățenii din Ciunget au terminat școala la Voineasa și și-au dorit ca și copiii lor să le calce pe urme. Așa se face că și-au dat copiii la Voineasa. Și asta după ce autoritățile din Malaia au închis școala din Ciunget. Cât des­pre microbuz, este mai justificat cel din Voineasa decât cel din Malaia. Cel din Voineasa transportă elevi din colonia Capra Foii, adică de la 3 km distanță, elevi din Valea Măceșului, de la 8 km distanță, în timp ce micro­bu­zul din Malaia aduce elevii de la 1 km”.