Lumea artiștilor din Vâlcea este mai săracă: PICTORIȚA MARIA CRIȘAN GAGHEL a plecat la Domnul


Duminică, 12 septembrie 2021, la orele prânzului, reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea au anunțat dispariția celei care a fost Maria Crișan Gaghel, pictoriță, profesor, artist plastic, dar și director al Școlii Populare de Artă (între anii 1990-1999).
În rândurile de mai jos, redăm mesajul transmis de către UAP Râmnicu Vâlcea:
„Cu profund regret, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România anunță plecarea dintre noi a pictoriței Maria Crișan Gaghel, colegă îndrăgită și admirată, om de cultură și îndrumător a numeroase generații de artiști, atât din postura de profesor și artist plastic, cât și din aceea de director al Școlii Populare de Artă (1990-1999).
Născută la Lupeni, județul Hunedoara, la 26 septembrie 1943, Maria Crișan Gaghel a absolvit Liceul de Artă şi Institutul de Arte Plastice din Cluj, precum și Facultatea de Muzeologie a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, după care a predat câţiva ani la o şcoală din Drăgăşani. Ulterior, a făcut parte, timp de doi ani, din echipa Casei Creaţiei Populare, iar apoi a devenit profesoară la Școala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea. Aici, a ocupat și postul de director, poate în perioada cea mai critică din existența instituției.
Această bogată activitate de îndrumător s-a împletit cu o la fel de bogată activitate de creator. Maria Crișan Gaghel a fost nu doar o binecunoscută pictoriță, având la activ numeroase expoziții personale și de grup în țară și străinătate, ci și un grafician înzestrat și chiar iconar cu har. Lucrările sale pot fi admirate în colecții particulare din România, Europa Occidentală, S.U.A., Canada, Grecia și Israel.

«Arta – după cum mărturisea artista într-un interviu – este un mod de a respira. Nu trece o zi fără să lucrez. Nu fac aceste lucrări ca să câştig, ci mi-e drag să le fac şi mă bucur că le pot dărui. Căci esenţa vieţii noastre este frumosul». Și cu adevărat Maria Crișan Gaghel a trăit și a creat pe măsura celor afirmate atunci.
Sincere condoleanțe rudelor, prietenilor și tuturor celor pe care dispariția colegei noastre i-a lăsat cu inima îndurerată! Drum lin spre lumină, Maria!”
*
În context mai este de menționat că, începând de luni, 13 septembrie 2021, la ora 13.00, trupul artistei va fi depus la Biserica „Sfântul Ioan” din Râmnicu Vâlcea, unde vâlcenii îi vor putea prezenta ultimul omagiu.
Redacția Cotidianului „Curierul de Vâlcea” transmite condoleanțe familiei îndoliate.
Redacția