Lovitură în plin pentru bugetărimea țării


Legeastart.ro anunță că Guvernul a emis aviz negativ pentru propunerea legislativă care prevede acordarea de către angajator a contravalorii în bani sau în tichete de masă a voucherelor de vacanță în cazul în care acestea nu sunt utilizate, proiect legislativ înregistrat la Senat pentru dezbatere publică. Proiectul de lege modifică și completează Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
„Articolul 24, alineatul (1) se introduc două litere, lit. a) şi lit. b), cu următorul cuprins: lit. a) – Voucherele de vacanţă sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. lit. b) – în cazul în care voucherele de vacanţă nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea în bani sau în tichete de masă”, se arată în nota Guvernului.
Proiectul a fost trimis spre avizare Consiliului Legislativ și Guvernului. Executivul a explicat, în nota trimisă Senatului, că dacă în schimbul voucherelor de vacanţă neutilizate angajatorul acordă contravaloarea acestora în bani, suma respectivă reprezintă indemnizaţie de vacanţă care se încadrează, conform Codului fiscal, în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, iar tratamentul fiscal aplicabil este cel propriu veniturilor din salarii, respectiv angajatul datorează impozit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar angajatorul datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă. Astfel, pentru că va plăti și contribuțiile sociale obligatorii, pe lângă impozitul datorat, beneficiul primit prin biletele de valoare ar fi diminuat, față de cel cu voucherele de vacanță.
În plus, explică Executivul, „sunt instituții publice care nu acordă personalului tichete de masă, astfel că s-ar produce o discriminare atât între salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice faţă de cei din mediul privat, cât şi între angajaţii unităţilor din mediul privat, având în vedere că acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, ci este la alegerea angajatorilor. Astfel, întrucât acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, există situaţii în care angajatorii acordă vouchere de vacanţă, dar nu acordă tichete de masă”, se mai arată în nota Guvernului.