Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului


Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din localitatea vâlceană Gruiul Lupului a îmbrăcat astăzi, 24 februarie 2013, haine de sărbătoare.

În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de  preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Mănăstirea Gruiul Lupului, din localitatea Racoviţa, judeţul Vâlcea.

După Sfânta Evanghelie, Preasfinţitul Părinte, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică „a Vameșului și a Fariseului”,  îndemnându-i pe credincioşi să postească și să facă fapte de milostenie asemenea fariseului, și sfătuindu-i să trăiască în smerenie și să înmulţească rugăciunea pentru dobândirea mântuirii ca și vameșul din Evanghelie.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Chiorean Emanuel Nectarie de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ierodiacon, iar părintele ierodiacon Moisi Traian Cătălin Calinic, tot din obştea acestei chinovii, a fost hirotonit întru ieromonah.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de psalţii, membrii ai Corului „Thronos” al Patriarhiei Române.

La final, părintele Protos. Macarie Roman, Stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a mulţumit Părintelui Ierarh pentru slujba şi binecuvântarea adusă acestei tinere obşti întemeiată nu demult timp în frumoasa Ţară a Loviştei.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi numeroşi credincioşi din parohiile din apropierea mănăstirii, dar şi din ţară.

Mănăstirea cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Gherasim cel Nou” – Gruiul Lupului este situată în pitoreasca Ţară a Loviştei, la altitudinea de 700 m, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea.

Piatra de temelie s-a pus la data de 9 august 2009 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Părintele Stareţ Macarie Roman. Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorii principali Frank Timiş şi Rareş Ţicra.

Biserica este în formă de cruce bizantină, având turnul cu 12 laturi şi continuat pe rotund, cu o cruce de 9 m înălţime. Este o biserică monumentală, încadrându-se în stilul arhitectural al Eparhiei Râmnicului, alături de Mănăstirea Cozia. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluenţa dintre provinciile istorice Ţara Românească şi Ardeal, aici vin de hram şi sărbători credincioşi şi pelerini atât din Oltenia cât şi din Transilvania.

La data de 2 octombrie 2010, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 70 de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Mănăstirii Gruiul Lupului. Mănăstirea are în prezent 25 de vieţuitori.

Arhidiacon Ioan Liviu Găman