Lincar, nemulţumit de sistemul de organizare a Cupei României


Lincar3

• antrenorul de la CS Municipal consideră că echipele din eşaloanele inferioare ar trebui lăsate să joace măcar meciurile din şaisprezecimi pe propriul teren

Marţi, „sorţii” s-au dovedit neaşteptat de darnici cu echipa noastră. Atunci, la sediul Federaţiei Române de Fotbal, s-au desfăşurat tragerile la sorţi pentru stabilirea meciurilor din şaisprezecimile de finală ale Cupei României, ediţia 2014/2015. CS Municipal a „prins” una dintre cele mai accesibile adversare, o echipă nou-promovată în Liga I, care se zbate din greu să evite revenirea în fotbalul de la matineu. Este vorba despre gruparea moldavă CSMS Iaşi, întâlnirea dintre cele două formaţii urmând să aibă loc la mijlocul săptămânii viitoare. Aşa cum prevede regulamentul stabilit de mai-marii fotbalului de la Bucureşti, partidele se vor disputa într-un singur tur, pe terenul echipei mai slab cotate. Deci, prin prisma faptului că evoluează în eşalonul secund, CS Municipal ar trebui să fie gazda întâlnirii cu CSMS Iaşi. Numai că, o „chichiţă” din regulamentul FR Fotbal ar putea văduvi microbiştii vâlceni de posibilitatea de a vedea „la lucru” o echipă din Liga I. În acelaşi regulament de desfăşurare a Cupei României se prevede că echipele din eşaloanele inferioare care nu deţin stadioane prevăzute cu instalaţie de iluminat (nocturnă) nu pot să organizeze astfel de meciuri, dacă respectiva partidă urmează să fie televizată. Alternativele oferite de către FRF într-un asemenea de caz sunt următoarele: echipa din eşalonul inferior poate să îşi aleagă un stadion dintr-o localitate învecinată (evident, dotat cu nocturnă), sau conducerile celor două cluburi cad la „pace” şi meciul se dispută pe stadionul formaţiei din primul eşalon, aceasta fiind şi organizatoarea, adică cea care suportă cheltuielile aferente.
Printre cei care au avut de comentat la adresa formatului de desfăşurare a fazei şaisprezecimilor de finală – pe bună dreptate, credem noi – se află şi antrenorul de la CS Municipal, Erik Lincar. Tehnicianul echipei nostre s-a declarat împotriva acestui sistem de „protejare a celor puternici”. Bihoreanul de la timona Clubului Sportiv Municipal este de părere că, măcar în faza şaisprezecimilor de finală, toate echipele din eşaloanele inferioare ar trebui să fie lăsate să organizeze meciurile. Astfel, crede antrenorul, interesul publicului din localităţile mai mici ar creşte odată cu venirea unei echipe din Liga I, iar formaţiile din eşaloanele inferioare ar avea o şansă în plus pentru a se califica în turul următor.
„Nu mi se pare corect ca echipele din eşaloanele inferioare, care nu au stadioane cu nocturnă, să nu fie lăsate să organizeze meciurile din şaisprezecimi dacă respectiva partidă este televizată. Eu chiar nu înţeleg această decizie. De ce echipele mici nu au şansa să joace pe propriul teren în faţa formaţiilor din Liga I!? Păi atunci nu mai participăm în această competiţie! Pentru ce m-am dus eu să joc la Slatina, meci de 120 de minute, într-o zi de marţi, să avem şi lovituri de departajare şi apoi să mă ducă la Iaşi să jucăm în nocturnă? Echipele mici trebuie aă aibă şansa lor. Oricum, nu câştigăm noi Cupa României sau alte echipe din ligile inferioare, dar văd şi oamenii o echipă din Liga I, de cupe europene sau de Champions League. Eu nu înţeleg de ce tot timpul echipele mari sunt protejate. Măcar în primul tur să fim şi noi lăsaţi să jucăm acasă, iar apoi să facă ei ce vor”, şi-a argumentat Lincar nemulţumirea la adresa oficialilor Federaţiei Române de Fotbal.