KineDok revine la Vâlcea


• iubitorii documentarelor sunt așteptați în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene

Reprezentanții Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” și cei ai Centrului Europe Direct anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că filmele documentare din cadrul programului KineDok vor fi din nou difuzate. Așa cum ați aflat la momentul oportun din paginile cotidianului nostru, toamna trecută, tot la Biblioteca Județeană din Râmnicu Vâlcea, se difuzau săptămânal astfel de filme cu caracter documentar.

Accesul publicului este gratuit! Primul film va fi difuzat pe 16 martie
Publicul vâlcean este invitat în număr cât mai însemnat la aceste proiecții, importantă fiind precizarea că accesul persoanelor interesate este permis în mod gratuit. „Joi, 16 martie, începe «KineDok powered by One World Romania» ediția a II-a, la Râmnicu Vâlcea. De la ora 17.00, la Biblioteca Județeană Vâlcea, în sala de conferințe, va fi proiectat documentarul ceh «FC Roma» în prezența regizorului Tomáš Bojar. Acesta va participa la proiecție pentru o discuție cu publicul vâlcean”, se arată în preambulul comunicatului de presă transmis de organizatori.

Mai multe informații despre „FC Roma”
În cadrul comunicatului de presă la care am făcut anterior referire, organizatorii „KineDok” vin cu mai multe informații legate de primul film ce va putea fi vizionat în acest sezon secund al seriei documentare. Înainte de a prezenta partea a doua a comunicatului de presă vă spunem că filmul ce va fi proiectat pe 16 martie este unul care a câștigat multiple premii în diverse țări. Așa că merită cu siguranță vizionat!
„«FC Roma» este un documentar tragi-comic despre un club de fotbal, care aproape a câștigat o ligă de fotbal în ciuda faptului că jucătorii au fost pe teren doar de câteva ori. În ultima ligă din Republica Cehă, o echipă de fotbaliști romi încearcă nu atât să câștige, cât pur și simplu să joace. Multe dintre celelalte echipe preferă să piardă prin neprezentare decât să fie pe teren cu un grup de romi. Când FC Roma joacă finalmente împotriva altora, primește ca bonus insulte și mențiuni repetate despre Hitler. Este dimensiunea rasismului în Republica Cehă, explorată în acest film nu doar pe terenul de fotbal, ci și în cluburi și în viața de zi cu zi a jucătorilor. Un cinéma vérité elegant urmărește jucătorii romi în toată umanitatea lor, iar perspectiva echipei devine perspectiva privitorului. Iar tristețea, umorul și absurditatea situației în care se găsește FC Roma sunt, din păcate, poate prea familiare nouă, în România. (…) Filmul a fost multiplu premiat la Karlovy Vary International Film Festival, Jihlava International Documentary Film Festival, în Mexic, Austria și Belarus”, se arată în materialul transmis presei.

Mai multe informații despre KineDok
Pentru cei care se întreabă ce reprezintă acest KineDok, vă putem spune că reprezintă un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de film documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din patru țări, Kinedok s-a extins pe parcursul celor două ediții. În 2017, programul se va desfășura în opt țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În România, programul este implementat de Asociația „One World Romania”. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante la proiect, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din România.

Programul filmelor KineDok pentru acest an
În rândurile următoare, vă prezentăm calendarul de difuzare a filmelor din cadrul proiectului KineDok. Așa cum vă spuneam mai sus, toate filmele vor fi difuzate în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Vâlcea, accesul publicului fiind gratuit.
• 16 martie – „FC Roma”
• 26 aprilie – „Ceață peste râu”
• 31 mai – „Un film autist normal”
• 28 iunie – „Expirat”
• 26 iulie – „Turism!”
• 30 august – „Sfârșitul Lumii”
• 27 septembrie – „Cambridge”
• 25 octombrie – „Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret”
Informațiile prezentate ne-au fost oferite de către Dana Rădulescu și Ioana Mazilu-Manolescu, consilieri de comunicare ai Centrului Europe Direct Vâlcea.