Judeţul nostru va găzdui Campionatele Europene de Orientare pentru Cadeţi, Juniori, Seniori, Masters


• evenimentul de anvergură internaţională va avea loc în perioada 5-8 septembrie

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vâlcea, în parteneriat cu Federația Română de Orientare, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Consiliul Județean Vâlcea, organizează, în perioada 5-8 septembrie 2013, Campionatele Europene de Orientare pentru Cadeți, Juniori, Seniori și Masters. La această competiţie se vor întrece echipe din 11 țări, după cum urmează: România, Republica Moldova, Macedonia, Grecia, Italia, Muntenegru, Serbia, Turcia, Cipru, Bulgaria și Croația.

Concursul se va desfășura și cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Primăriei Băile Govora, Primăriei Bujoreni, Primăriei Horezu, C.S. EcoSport Râmnicu Vâlcea, Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, Colegiul Tehnic Forestier Râmnicu Vâlcea și, nu în ultimul rând, Salvamont Vâlcea. Cu această ocazie pot participa sportivi reprezentând federațiile sportive, membre ale I.O.F., conform definiţiei oferite de către Comitetul Internațional Olimpic, ca aparținând zonei de Sud-Est a Continentului European.

Dar ce reprezintă Orientarea? Biroul de Presă al DJST aduce câteva clarificări

Orientarea este o disciplină sportivă care constă în parcurgerea contra timp a unui traseu dinainte stabilit, marcat pe hartă, concretizat în atingerea punctelor de control, materializate în teren prin balize. Esenţa competiţiei constă în orientarea în teren necunoscut, cu ajutorul hărţii şi busolei, parcurgând un traseu impus de organizatori, în cel mai scurt timp posibil. Orientarea se practică sub forma unor concursuri desfăşurate în zone de şes, deluroase, muntoase, înpădurite, cu relief accidentat, dar există competiţii spectaculoase în parcuri şi oraşe. Harta de concurs, reprezintă foarte detaliat terenul de concurs – zona unde se desfăşoară competiţia, micşorată la o scară ce asigură suficiente informaţii şi lizibilitate bună chiar pe timpul alergării, având totuşi un format practic, comod. Traseul de concurs, desenat (tipărit) pe hartă în culoarea roşie (rubin), începe de la plecare, start – simbol triunghi, urmează punctele de control – simbol cerc, unite printr-o linie şi numerotate în ordinea de parcurgere obligatorie şi, în final, sosirea – simbol două cercuri concentrice. Nerespectarea succesiunii punctelor, precum şi neparcurgerea integrală a traseului, conduce la descalificarea sportivului. În teren, exact pe reperul marcat pe hartă, se montează balize, de culoarea roşu-alb (sau portocaliu-alb), precum şi un dispozitiv de marcare, înregistrare (perforator, indexor electronic), care confirmă trecerea concurentului prin punctul respectiv.

Mai exact, concurentul primeşte la start harta cu traseul desenat pe ea – un număr de puncte de control, ce se parcurg obligatoriu în ordinea dată, după care trebuie să parcurgă următoarele etape:

– să se descurce singur, doar cu ajutorul hărţii şi a busolei;

–  între posturile de control, varianta nu este impusă, sportivului revenindu-i sarcina să aleagă ruta optimă;

– concurentul justifică trecerea perforând o fişă de control;

– după ce a parcurs traseul, concurentului i se calculează timpul realizat, se verifică perforările de pe fişă şi se citesc înregistrările de pe cardul cu memorie magnetică. Apoi se întocmeşte clasamentul în funcţie de timpul realizat, doar pentru cei care au parcurs traseul integral şi au toate posturile atinse în ordinea dată.