Investiții de sute de milioane de euro în rețelele de gaze!


De la Gheorghe Păsat (foto) – secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Premierul am aflat că Guvernul va aloca un miliard de euro, în următorii șapte ani, pentru extinderea rețelei de gaz din România, în condițiile în care doar 35% din populație este racordată la această rețea.
„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire cu lemn sau alte sisteme care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează şi creează foarte multe probleme cetăţenilor, în exploatare”, a spus vâlceanul Gheorghe Păsat.
Astfel, un program cu o finanțare de un miliard de euro va duce la dublarea numărului de gospodării racordate la rețeau de gaz din România, obiectivul Executivului fiind acela de a de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. „Decizia la nivel guvernamental este de a folosi fonduri europene pentru a susține comunitățile locale în finanțarea proiectelor de investiții de înființare de distribuții de gaz. Din fonduri europene se vor aloca un miliard de euro în următorii șapte ani. Pe exercițiul 2014 – 2021 suntem pe punctul de a obține aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea sumei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiții. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuți în bugetul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exercițiul 2021 – 2017”, a mai explicat Gheorghe Păsat.