„Investim aproximativ 40 milioane de euro anual”


• declara Ion Dobrescu – Director Executiv si Membru al Directoratului CEZ Distributie

Cine, ce unde, cand si mai ales cum? Iata intrebarile frecvente, cand auzi de companii care inca investesc sute de milioane de lei in infrastructura energetica. De aici s-a născut si interesul de afla mai multe detalii legate de activitate CEZ Distributie, de felul cum se preocupa de a pune inca pe primul loc imbunatatirea serviciilor pentru clienti.
Așa am apelat pentru cateva lamuriri la Ion Dobrescu – Director Executiv – Membru al Directoratului – CEZ Distributie, un vâlcean de-al nostru, care a condus ani buni ve­chea companie Electrica. Așadar…
Sunteti compania care asi­gura una dintre cele mai impor­tante utilităti pentru consumatori, dar si una dintre cele mai mari companii din județ. Cum a fost 2014 din punct de vedere al activitătii si al investitiilor?
Ion Dobrescu: Misiunea noastra este de a asigura distributia ener­giei electrice pentru cele 7 judete ale Olteniei. Acest lucru include exploa­tarea, intretinerea si dez­vol­tarea echipamentelor electrice, cu scopul de a distribui energia elec­trica de la producatori la consuma­tori, in conditii de securitate in exploatare, siguranta in functionare, precum si de asigurare a parametrilor de calitate.
CEZ Distributie a investit in mod constant aproximativ 40 milioane de euro anual, pentru a aduce reteaua electrica la standarde moderne. Principalele obiective pe care le avem in vedere sunt scaderea nu­ma­rului si duratei intreruperilor, di­mi­nuarea variatiilor de tensiune la clientii finali, precum si consolidarea retelei pentru a putea raspunde mo­dificarii profilului de consum al clien­ti­lor (de exemplu cresterea puterii ins­talate sau utilizarea unor electro­cas­nice sensibile la variatiile de ten­siune). Totodata, CEZ Distributie asi­gura, prin bugetul de investitii, crea­rea conditiilor de racordare a noi­lor consumatori la reteaua elec­trica de distributie in conformitate cu noile conditii legislative.
În 2014 ne-am concentrat efor­turile pentru imbunatatirea satisfac­tiei clientilor, promovand o serie de lu­crari menite sa asigure alimen­ta­rea cu energie electrica la stan­dar­de superioare si sa imbunatateasca parametrii tehnici de functionare ai retelelor de distributie. Valoarea to­tala a investitiilor in cele 7 judete in care compania opereaza s-a ridi­cat la 150,96 milioane lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 155,05 mili­oane lei puneri in functiune (PIF). Argeş – valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 15677.08 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 16405.02 mii lei puneri in functiune (PIF). Dolj – valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 19235.68 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 19199.78 mii lei puneri in functiune (PIF).
Gorj – valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 este de 17.609,08 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 18010.71 mii lei puneri in functiune (PIF). Mehedinţi – valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 14278.5 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 14886.30 mii lei puneri in functiune (PIF). Olt, valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 28045.93 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 27617.06 mii lei puneri in functiune (PIF). Teleorman, valoarea investi­tii­lor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 27710.37 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 28563.79 mii lei puneri in functiune (PIF). Valcea, valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2014 a fost de 28404,72 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 30372,93mii lei puneri in functiune (PIF). Un aspect important de men­tio­nat este faptul ca anul trecut am insistat foarte mult pe lucrarile de defrisari, astfel incat sa putem asigura culoare de siguranta pentru liniile electrice aeriene, conform nor­mativelor in vigoare. Ne propu­nem ca numarul si durata intreru­pe­rilor sa scada in mod constant, insa nu putem scapa din vedere faptul ca in perioadele cu vreme extrema intervin si factori neprevazuti, iar uneori interventia este ingreunata de accesul dificil in unele zone de padure sau de munte.
Anul 2014 a adus si o serie de proiecte finalizate cu succes pre­cum integrarea statiilor de transfor­mare 110/20 kV in sistem automati­zat (SCADA), extinderea proiectului de masurare inteligenta, moderniz­area retelei de medie si joasa tensiune, schimbare transformatori, extindere retele.
Sunteti o companie mare a carei activitate este intr-o conti­nua mobilitate, va orientati catre schimbari majore in structura echipei? Ati facut angajari pe parcursul anului trecut? Cum s-a derulat procesul de recrutare?
Ion Dobrescu: In momentul de fata s-a ajuns la un echilibru in ceea ce priveste structura si omogeni­ta­tea echipei CEZ Distributie, asadar nu avem in vedere schimbari majore. Toti angajatii sunt calificati, 39% avand studii superioare si 61% studii medii, iar varsta medie a angajatilor este de 46 de ani.
Ne dorim sa crestem gradul de expertiza al echipei noastre si din aceasta perspectiva procesul de recrutare include atat teste practice si probe teoretice axate pe compe­tentele tehnice ale candidatului, cat si interviuri individuale, realizate de comisii de selectii care includ si specialisti din departamentul in care se face angajarea.
Din aceasta perspectiva, am colaborat cu universitatile de profil din regiune in vederea identificarii celor mai buni potentiali angajati. In acest sens, un numar de aproxi­mativ 70 studenti au facut practica in cadrul CEZ Distributie in 2014, in diferite specialitati, oferindu-li-se astfel oportunitatea de a cunoaste indeaproape activitatea de distributie de energie electrica.
Fiind una dintre companiile mari din zona Olteniei, ce faceti pentru comunitatile locale?
Ion Dobrescu: Ne dorim sa fa­cem parte viata comunitatilor locale din aria de operare si de aceea in­vestim in proiecte care le pot aduce beneficii. Pe parcursul anului 2014 am sustinut Maratonul Olteniei ala­turi de celelalte companii din Grup, mai ales ca acesta a fost cel mai mare eveniment de acest gen din Oltenia. Este o mandrie pentru noi ca am reusit sa organizam 2 editii de succes la Ramnicu Valcea cu participare nationala.
Un alt proiect de suflet in care ne-am implicat si care consideram ca va aduce beneficii multiple co­mu­nitatilor a fost parteneriatul stra­tegic pe care l-am incheiat cu IGSU si prin care am sponsorizat opt Inspectorate de Situatii de Urgenta din judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehe­dinti, Olt, Teleorman, Valcea si Caras Severin. Aceste judete au fost puse la grele incercari in vara anului trecut ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile si am conside­rat ca este de datoria noastra sa ne indreptam atentia catre eroii care salveaza vieti in momente de restriste.
Totodata, am investit in unitati medicale, dedicate atat adultilor cat si copiilor. Spitalul Judetean de Urgenta Craiova deserveste aproxi­ma­tiv 3,5 milioane de pacienti din intreaga regiune Oltenia care au acum posibilitatea sa fie tratati cu aparatura de ultima generatie. Apa­ratura medicala donata a fost distribuita in sectiile ATI Pediatrie 1, ATI Pediatrie 2, Neonatologie si Car­diologie. In fiecare an peste 2500 de micuti din Oltenia sunt tra­tati in Clinica de Pediatrie a Spita­lului Municipal “Filantropia” din Cra­iova. Cu sprijinul nostru, micutii pa­cienti care ii trec pragul beneficiaza acum de un mediu mai prietenos, cu mobilier nou, adaptat nevoilor lor. De asemenea, pe parcursul anului 2014, am sprijinit si o serie de initiative ale autoritatilor locale si judetene, sustinand evenimente sportive si cultural – artistice. Unul dintre cele mai importante eveni­mente este Festivalul international de teatru W. Shakespeare, care a reunit trupe de teatru de seama din Marea Britanie, Rusia, China, Africa de Sud, Romania, Lituania, Armenia, Ungaria si Ucraina.
Ce plănuiți pentru 2015?
Ion Dobrescu: Clientul ramane in centrul atentiei noastre si in 2015. Directiile principale de actiune vor viza scaderea frecventei si duratei intreruperilor, precum si imbuna­ta­tirea parametrilor de calitate ai ener­giei electrice pentru clientul final. Toate aceste obiective se pot atinge prin modernizarea retelelor de distributie de joasa ten­siune, se­cu­rizarea bransamentelor si scoa­te­rea acestora la limita de proprietate, prin extinderea automatizarii – prin montare de echipamente teleco­man­date de la punct central si prin modernizarea liniilor electrice de medie tensiune.
Valoarea totala a investitiilor pe care ne propunem sa le realizam in 2015 se ridica la 161,97 milioane lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 161,31 milioane lei puneri in functiu­ne (PIF). Arges, valoarea investitii­lor CEZ Distributie pentru 2015 este de 17 650.15 mii lei cheltuieli de in­ves­titii (CAPEX) si 17 645.211 mii lei puneri in functiune (PIF). Dolj, va­loarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2015 este de 44 655.36 mii lei cheltuieli de investitii (CAPEX) si 42 590.76 mii lei puneri in functiune (PIF). Gorj, valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2015 este de 21384.27 mii lei cheltuieli de inves­titii (CAPEX) si 21728.74 mii lei puneri in functiune (PIF). Mehe­dinti, valoarea investitiilor CEZ Dis­tri­butie pentru 2015 este de 17260.23 mii lei cheltuieli de inves­titii (CAPEX) si 17364.87 mii lei pu­neri in functiune (PIF). Olt, valoa­rea investitiilor CEZ Distributie pen­tru 2015 este de 25170.26 mii lei chel­tuieli de investitii (CAPEX) si 26846.16 mii lei puneri in functiune (PIF).
Teleorman, valoarea investitiilor CEZ Distributie pentru 2015 este de 19173.56 mii lei cheltuieli de inves­titii (CAPEX) si 18223.58 mii lei pu­neri in functiune (PIF). Valcea – va­loa­rea investitiilor CEZ Distributie pen­­tru 2015 este de 16672 mii lei chel­tuieli de investitii (CAPEX) si 16916.87 mii lei puneri in functiune (PIF).
ANRE v-a plasat pe ultimul loc la SAIFI/SAIDI in 2013. Cum va arata 2015 din acest punct de vedere?
Ion Dobrescu: CEZ Distributie isi fundamenteaza planul de investi­tii anual vizand imbunatatirea per­for­­mantei noastre, fara a ne raporta neaparat la rezultatele altor opera­tori de distributie din Romania. Aces­tea sunt impactate de mai multe aspecte cum ar fi volumul de instalatii, amploarea proiectelor de investitii, si nu in ultimul rand evo­lutia meteorologica impredictibila care impune realizarea unor lucrari pentru reluarea alimentarii cu energie.
Unul din instrumentele identifi­cate de CEZ Distributie care pot con­tribui la evolutia pozitiva a indi­catorilor de calitate ai serviciului de distributie il reprezinta extinderea automa­tizarii, oferind informatii in timp real din retea. Aproximativ 50% din statiile de transformare 110 /20 kV sunt deja automati­zate si conduse de la distanta. Principalele avan­taje ale utilizarii acestui sistem sunt scaderea timpu­lui de localizare a defectelor, restabilirea rapida a schemelor de functionare, reduce­rea daunelor datorate incidentelor si avariilor si, in consecinta, imbuna­ta­tirea calitatii serviciilor. De aseme­nea, in conformitatea cu principiile stabilite de legislatia ANRE, avem in derulare proiectul de masurare inte­li­genta, in care au fost deja inclusi 1% din clientii CEZ Distributie, acest proiect fiind extins in 2015. Vom demara in 2015 proiecte pilot in zone din judetele Gorj si Valcea pentru introducerea retelei in cabluri subterane, avand in vedere zonele impadurite ce reprezinta uneori un punct sensibil in reteaua de distributie a energiei electrice.
O alta prioritate va fi in 2015 limi­tarea zonelor in care se consu­ma energie electrica in mod frau­dulos in detrimentul consuma­torilor care respecta legea si sunt buni plat­nici. Este o certitudine ca aceste sustrageri nu afecteaza doar opera­torii de distributie, afecteaza si cali­tatea energiei electrice la consu­ma­torii de buna credinta prin intreru­peri ale tensiunii, fluctuatii, deterio­rari de receptoare, tensiune sub limi­tele admise, pericole de elec­tro­cutare si de incendiu. CEZ Dis­tributie prin departamentul specia­lizat pentru depistarea sustragerilor de energie electrica si in foarte multe cazuri insotit de Jandarmerie si Politie realizeaza actiuni perma­nente pentru depistarea consuma­torilor de energie electrica care nu respecta legea, aceste cazuri fiind instrumentate ulterior de organele de cercetare penala.
Un alt aspect pe care il vizam anul acesta este continuarea tre­ce­rii retelelor de la 6 kV la 20 kV cu impact semnificativ in cresterea ca­li­tatii energiei electrice distribuite con­sumatorilor, precum si in redu­cerea consumului propriu tehnolo­gic. Zonele pe care le avem in ve­dere in 2015 sunt Craiova si Dro­beta Turnu Severin.