Întreţinerea autostrăzilor şi drumurilor naţionale a costat un miliard de euro între 2008 şi 2012


Valoarea contractelor multi­anua­le de întreţinere a drumurilor naţionale şi autostrăzilor din Ro­mânia în perioada 2008 – martie 2012 depăşeşte un miliard de euro (5 miliarde de lei), potrivit infor­ma­ţiilor remise AGERPRES de Com­pa­nia Naţională de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale din România (CNADNR).

Valoarea totală a contractelor, valabile în perioada 2008 – 31 mar­tie 2012, este de 4,45 miliarde lei, fără TVA, reprezentând peste un miliard de euro, potrivit sursei ci­tate. Multe dintre contracte, înche­iate pentru fiecare Secţie de Dru­muri Naţionale, au fost semnate pe parcursul anului 2008. Pentru în­tre­ţinerea celor două autostrăzi au fost alocate 101,16 milioane lei, fără TVA, pentru Autostrada Bucu­reşti – Piteşti, inclusiv Centura Pi­teşti, iar pentru Autostrada Bucu­reşti – Cernavodă au fost alocate 121,90 milioane de lei, fără TVA. În­treţinerea include atât deszăp­e­zi­rea drumurilor naţionale şi a au­tostră­zilor, cât şi lucrări de pro­tec­ţie, reparaţii sau aducere la starea iniţială a acestor drumuri în cazul unor situaţii în care drumul este afec­tat de cauze naturale, alune­cări de teren, ninsoare sau de în­căl­­carea normelor legale privind por­tanţa în cazul transporturilor de marfă.

CNADNR va organiza, înce­pând cu luna februarie, licitaţii pen­tru serviciile de întreţinere curentă a drumurilor naţionale şi în peri­oa­da 2012 – 2014 în zona Bucu­reş­tiu­lui şi la alte trei direcţii de drumuri. Valoarea totală a contractelor este de 205 milioane de euro, fără TVA, urmând ca în prima parte a anului să fie scoasă la licitaţie întreţinerea a 8.700 de kilometri de drumuri na­ţio­nale, potrivit anunţului compa­niei. Noile contracte conţin clauze stricte pentru a asigura respectarea parametrilor de calitate. În acest sens, pentru neîndeplinirea totală a unei comenzi, prestatorul va plăti daune compensatorii în cuantum de 20% din valoarea comenzii, iar pentru neîndeplinirea parţială a unei comenzi prestatorul va plăti daune compensatorii în cuantum de 10% din valoarea comenzii.

Totodată, pentru neexecutarea totală a unei comenzi prestatorul va plăti daune compensatorii de 100.000 euro, iar în cazul unei de­fecţiuni prestatorul va înlocui utilajul defect în maximum două ore de la constatare. Utilajele de desză­pe­zi­re (închiriate) vor fi dotate cu GPS (pen­tru monitorizare şi evidenţa acti­vităţii) şi cu softul aferent, fur­ni­zând orele de funcţionare şi tra­see­le parcurse, care vor fi ataşate la situaţiile de lucrări, mai prevede con­tractul cadru ce urmează să fie în­cheiat cu fiecare direcţie de drumuri.