Întrebarea zilei în sportul românesc: batem Danemarca și ne luptăm pentru medalii?


• întâlnirea dintre tricolore și gazdele Mondialului de handbal feminin este programată astăzi, cu începere de la ora 21.45
• meciul are o miză foarte mare și pentru calificarea la Jocurile Olimpice din vara anului viitor

Victoria de senzație obținută de românce, în optimi, chiar în fața deținătoarei trofeului, Brazilia, ne-a dat aripi și un imens plus de moral înaintea dificilelor partide din fazele superioare ale Mondialului danez. Tricolo­rele pregătite de selecțione­rul suedez Tomas Ryde s-au impus cu scorul de 25-22 (13-8 la pauză) în fața fetelor din Țara Cafelei și au obținut un bilet foarte prețios pentru un loc în sferturi. Acest bilet, dacă este bine jucat, le-ar putea aduce tricolorelor chiar și calificarea la Jocurile Olimpice din vara anului viitor, ce vor fi organizate la Rio de Janeiro, în Brazilia.
La finalul acestei partide fabuloase pentru tricolore, dat fiind parcursul nu tocmai convingător din grupe, portărița Paula Ungureanu a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului. De asemenea, chiar dacă nu au primit această distincție din partea organizatorilor, nu avem cum să nu trecem în revistă evoluțiile excelente reușite de către alte patru handbaliste din „vechea gardă” tricoloră: Aurelia „Mika” Brădeanu, Valentina Ardean Elisei, Cristina Neagu (foto, la minge) și Adriana Nechita. Se poate vedea, încă o dată, impor­tanța deosebită a nucleului pe care se baza celebra, dar din păcate dispăruta, echipă Oltchim Râmnicu Vâlcea. Asta pentru că, după cum se poate observa la mai bine de doi ani trecuți de la încetarea activi­tăților sportive chimiste, jucătoarele de bază ale legendarului club din județul nostru duc și acum greul atât la reprezentativa tricoloră, cât și la echipele de club pentru care evoluează.

De 10 ani nu am mai pierdut cu Danemarca. Păstrăm tradiția și astăzi?

Revenind la meciul extrem de important pe care tricolorele îl vor susține în această seară, cu începere de la ora 21.45 (ora României), duelul din sferturile de finală este unul dintre capetele de afiș ale acestei faze a competiției. Gazdele, danezele, vor să profite la maxim de avantajul terenului pro­priu, după modelul Serbia – 2013, și nu concep să rateze calificarea în semifinalele întrecerii. De partea cealaltă, româncele simt că au posibilitatea de a face o frumoasă surpriză a Mondialului și că pot depăși selecționata gazdelor. De­sigur, danezele vor avea de partea lor publicul care le va încuraja neîncetat, plus, poate, proverbialul 5% al arbitrilor. Însă, cum nimic nu e jucat înaintea ultimului fluier, nu ne rămâne decât să sperăm la un meci mare al fetelor noastre și la o calificare istorică în semifinalele întrecerii. Mai ales că, de mai bine de zece ani, România nu a mai pierdut un joc oficial în fața selecționatei din nordul Europei. De asemenea, cum spuneam mai sus, partida din această seară are o importanță majoră și în ceea ce privește calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, o eventuală calificare a tricolorelor ducându-le pe fetele selecționerului Ryde foarte aproape de prezența certă pe tărâm sud-american.

Opt din opt pentru Europa în sferturile de finală. România și Polonia au reușit surprizele optimilor

Duminică și luni, în meciurile din optimile de finală ale Mondialului danez, selecționatele din Europa au arătat încă o dată că handbalul feminin de înaltă clasă se joacă doar pe bătrânul continent. Și asta pentru că, din cele 13 selecționate europene (alături de alte trei de pe alte continente) care s-au luptat pentru sferturi, opt dintre acestea au ocupat toate locurile disponibile. Surprizele au fost consemnate în jocurile România – Brazilia (25-22) și Polonia – Ungaria (24-23), echipele învingătoare pornind, cel puțin teoretic, cu șansa a doua în duelurile respective.

Rezultatele înregistrate în optimile de finală

Duminică, 13 decembrie
Olanda – Serbia 36-20
Norvegia – Germania 28-22
România – Brazilia 25-22
Danemarca – Suedia 26-19
Luni, 14 decembrie
Muntenegru – Angola 38-28
Rusia – Koreea de Sud 30-25
Polonia – Ungaria 24-23
Franța – Spania 22-21

Programul jocurilor din sferturi (astăzi)

Franța – Olanda (Kolding, ora 18.45)
Rusia – Polonia (Herning, ora 19.00)
Norvegia – Muntenegru (Kolding, ora 21.30)
Danemarca – România (Herning, ora 21.45)
Notă: orele de începere ale partidelor enumerate mai sus sunt cele ale României și nu Danemarcei.