Încă un „autogol” major la capitolul imagine pentru Vâlcea: Ottley a venit să ne promoveze dar a plecat șocat de mizeria din Cheile Costeștiului!


• mărturia unuia dintre ghizii celebrului realizator TV

După cum vă informam în edițiile ante­rioare, un proiect senzațional de promovare turistică la nivel mondial a cuprins și localitatea vâlceană Costești. Charlie Ottley, una dintre cele mai reprezentative figuri ale Travel Channel, a venit special în județul nostru pentru a trage mai multe cadre ale unui documentar de promovare care se dorește o reclamă în mișcare a ofertei turistice autohtone. Din păcate, în ciuda eforturilor gazdelor, lipsa de civilizație i-a lăsat un gust amar invitatului dar mai ales celor care s-au implicat în succesul expediției sale la Costești. Iată mărturia unuia dintre ghizii, biologul Parcului Na­țio­nal Buila Vânturarița, Monica Huidu: „Împreună cu Lau­ren­țiu Bă­lintescu, voluntar în Asociația Ko­ga­yon, l-am însoțit pe Charlie Ottley și echipa sa la filmările reali­zate la Muzeul Trovanților, schitul 44 de Izvoare și în Parcul Național Buila-Vânturarița. Deși filmările fuse­seră programate inițial pentru ziua anterioară, vremea nefavora­bilă a dus la amânarea lor. La Mu­zeul Trovanților, realizatorul a fost fascinat de forma trovanților, de faptul că, deși se mai găsesc și în alte locații, cei din Costești au cele mai mari dimensiuni și cele mai ciudate forme. Un interes deosebit l-au reprezentat legen­dele despre aceste pietre (se spune, de exemplu că ele cresc după ploaie, sau că, odată cu că­derea întunericului încep să se miște. Alte legende, izvorâte pro­ba­bil din jocurile copiilor spun că trovanții ar fi de fapt ouă ale unor creaturi preistorice precum dinozauri).
Am continuat drumul spre Schitul 44 de Izvoare, situat la limita Parcului Național Buila-Vânturarița; parcul, respectiv Cheile Costești, ne gândisem noi să reprezinte ultima destinație a filmărilor din Costești. Din păcate, deși Cheile Costeștilor au impresionat prin sălbăticie, faptul că peretele de stâncă care despărțea Cariera de Calcar Bistrița de chei s-a prăbușit aproape în totalitate în chei colmatând cursul râului, a dus la schimbarea locației pentru filmarea în parc cu cheile Bistriței (se dorea ca materialul realizat să prezinte natura și nu impactul activității omului asupra ei).
În Cheile Bistriței, am discutat despre va­loare deosebită a parcului din punct de vedere al biodiversității și despre obiectivele turistice na­turale și antropice care i-ar putea interesa pe vizi­tatori (trasee turistice marcate, trasee te­ma­tice, peșteri, specii rare de plante și animale, peisaje deose­bite, sectoare cu chei sălbatice săpate de apa râurilor care străbat muntele).
Din Costești, echipa de filmare a plecat spre satul Firijba (comuna Popești – Vâlcea), unde cel mai tânăr locuitor are 80 de ani.
Un aspect profund neplăcut a fost faptul că, poteca care merge în Cheile Costeștilor, prin spatele Schitului 44 de Izvoare, era presărată cu o mulțime de pet-uri, sticle, ambalaje de metal și plastic, aruncate acolo periodic de unii localnici ai satului Pietreni. ”

Primarul confirmă situația și vorbește de mentalitate

Contactat telefonic pe această temă, edilul pesedist Toma Pește­rea­nu confirmă cele de­cla­rate de către biologul Monica Huidu: „Da, e ade­vărat! În ciuda tuturor eforturilor noastre și de curățire, și de aver­ti­zare, și de amendare și de tot ce vreți, situația nu s-a schimbat de ani de zile. Este un adevăr dureros care izvorăște din educație și men­talitate, capitole la care oricât de mult ne-am dori, nu putem câștiga deo­camdată. E un păcat și mă doare că o astfel de situație per­sis­tă, dar, credeți-mă, le-am în­cer­cat pe toate. Este o dezastru național în ceea ce privește mentalitatea în acest gen de situații…”