În jurul lumii, pentru a doua oară În jurul lumii, pentru a doua oară


10. Australia, un continent miraculos

În urmă cu 4 ani am fost fascinaţi de frumuseţile coastei sudice și celei de vest ale Australiei, precum şi ale Tasmaniei. De data aceasta, am petrecut 10 zile pe coasta de est a continentului.

Primul contact cu Australia a fost metropola Sydney, pe care o revedem şi unde am stat 3 zile. Întinsă pe 5.000 Kmp, este de 6 ori mai mare ca Berli­nul. Este primul loc descoperit de James Cook şi care va deveni, în 1788, colonie de puşcăriași, ca mai târ­ziu, datorită bogăţiilor naturale, să devină unul din cele mai elegante şi mai importante oraşe din Australia, un amestec de centru maritim, industrial, financiar, cu zgârie nori din sticlă şi beton ce se armonizează cu superbele clădiri vechi tip victorian, înconjurate de curate şi îngrijite spaţii verzi, par­curi, grădini, terenuri sportive,  alături de blocuri de locuinţe şi cartiere rezi­den­ţiale cu vile şi bungalouri. Situat pe malurile sinuoase ale golfului Jackson, unul din cele mai frumoase porturi na­t­u­rale din lume şi a unor râuri afluente legate între ele prin poduri majes­toase, Sydney este o atracţie turistică deosebită. Modul de vizitare este foarte bine organizat prin linia de auto­buze city sightseeing tours, de pe platforma cărora ai o privire largă, putând să faci oricâte popasuri dorești (hop on-hop off), autobuzele circulând cu o frecvenţă de 10 minute. Intere­sant este şi turul centrului cu mono­railul. Desigur, pentru cei mai expe­ri­men­taţi excursioniști, metroul, auto­bu­zele, ferryboaturile sau watertaxiurile re­prezintă alte variante interesante. Noi am folosit toate mijloacele de transport, mai puţin taxiurile normale.

Din portul circular Quay, din Sydney cove, două artere principale paralele, cele mai elegante – Pitt şi Georg Street – conduc spre Victoria Building, cel mai luxos mall din Syd­ney, în faţa căruia tronează o impo­zantă statuie a reginei Victoria, alături de micul monument al iubitului ei câi­ne, graţiosul Islay. În apropiere se află clădirea în stil franco-italian a lui Town Hall, biserica anglicană Andrew`s Cathedral, Teatrul de stat şi Sydney Tower, care, de la 320 m., înălţime, îţi oferă o privelişte largă asupra oraşului şi golfului. În acelaşi areal se mai pot admira Hyde Park, frumoasa catedrală St. Mary, Muzeul australian, Hyde Park barracks, fosta puşcărie (azi muzeu), cea mai veche biserică din oraș, St. James (1824), clădirea Parla­men­tului şi State Library. De pe Victo­ria Building se poate coborî în Darling Harbour, un port paralel cu cel prin­ci­pal, situat la vest, cu o promenadă elegantă, cu restaurante, cafenele, cinematograf, Muzeul marinei, acva­rium şi Muzeul tehnologiei. La sud de Darling Harbour se află Chinatown, cu multe magazine, restaurante şi fru­moa­sa gradină chinezească. Tot aici se găsește şi Paddy`s market, cu măr­furi variate chinezeşti şi piaţa de fructe şi zarzavaturi. O vizită la Fish Market este obligatorie, nu numai că este cea mai mare piaţă de pește din emisfera sudică, unde ai ocazia să vezi specii de peşte şi fructe de mare pe care nu le întâlnești în Europa, dar ai posibili­tatea, la unul din multele restaurante, să servești orice, ceea ce nu puteam rata. Am fost serviți cu stridii delicioase de Pacific, languste mornay, crabi al­baştri sau cu bugs, un soi de crabi care se găsesc numai aici. Bucătarul vaporului s-a aprovizionat şi el cu stridii şi peşte. Ne-a servit, în zilele următoare, baramundi, red snapper şi John Dory, regele heringilor.

Între Circular quay şi Darling Har­bour se află zona cea mai veche a oraşului Sydney, unde am vizitat prima casă construită de fostul puşcăriaş John Cadman, în 1816, numită Cad­man´s Cottage, Argyl Center, foste ba­răci, azi magazine de lux, Argyle Cut, tunelul săpat de puşcăriaşi, din piatra căruia s-a construit Nelson Pub, în 1842, primul din Australia, unde am băut o bere bună. Am mai vizitat Obser­vatorul, Garrison Church, pre­cum şi întregul cartier de case vechi, tip colonial cu un etaj şi cu balcoane din fier forjat. Am ajuns la Ocean, în Millers Point, unde am trecut pe lângă Dawes Point cu portul şi Wharf Theatre. Pe sub scheletul masiv al gran­diosului Harbour Bridge revii în Syd­ney Cove. Trecem pe lângă frumo­sul hotel Park Hyatt și ajungem în Car­tierul The Rocks, unde în foste clădiri vechi portuare şi depozite se află, pe malul apei, restaurante, iar în spatele lor magazine de lux.
australia_sydney

Pe malul de est al golfului Sydney cove, urmând Circular quay, am ajuns la monumentala clădire a operei, cel de al doilea simbol al oraşului pe care am vizitat-o în urmă cu 4 ani. Se află în patrimoniu UNESCO. A fost construită în 1959 după planurile arhitectului da­nez Jorn Utzon. Întrucât construcția, ini­ţial, a fost estimată la 7 milioane do­lari, dar până la urmă prețul de cost a de­pășit 102 milioane, danezul s-a retras, construcţia fiind finalizată de arhitecţi australieni. La sud de operă, grădina regală botanică te încântă în mod deosebit cu trandafirii ei superbi, cacteele şi piramida de flori tropicale. Mai la est de gradina botanică se află un alt golf, Woolloomooloo bay, unde se găsește cea mai mare structură de lemn din lume, trecută în Guiness Book. Este lungă de 400 metri, lată de 63 metri, fiind susţinută de 3.600 pili­eri. Se întinde în golf ca un deget, adă­postind spaţii comerciale, restaurante, baza amiralităţii regale australiene. A fost construită între 1911-1915. La sud, intri în cartierul de noapte al Sydneyului, Kings Cross, ziua pașnic, dar noaptea foarte animat, pe străzi, în baruri, restaurante şi în cluburi forfota fiind în toi de cum se lasă seara până dimineața.

În afara oraşului foarte comod de vizitat cu acelaşi autobuz, pe tura Bondi Beach, plecând de la Central Station, cea mai mare gară a Austra­liei, după un scurt tur în partea cen­trală şi de est a oraşului, se ajunge la cele mai frumoase ştranduri, de data aceasta direct la Ocean: Bondi Beach, North Bondi, Rose Bay şi Double Bay. Animaţie, hoteluri, magazine, restau­rante aliniate la promenadă şi o apă cris­talină cu nisipuri curate şi albe, ceea ce completează atmosfera cla­sică de vacanţă.

Stând de data aceasta în Sydney 3 zile, am ieşit cu o excursie orga­nizată să vizităm Blue montains, la 100 km depărtare. Aceşti munţi minu­naţi, acoperiţi de păduri tropicale, sunt de un albastru ca Oceanul, iar din eucalipți, predominanţi, se elimină prin frunzele lor uleiul volatil, care dă pădurilor această culoare neobişnuită. În Katoomba, am coborât cu un funi­cu­lar în mijlocul acestei jungle umede tropicale şi am revenit foarte abrupt, aproape vertical, traversând şi un horn săpat în stâncă pe un fel de platformă ca o sanie lungă acoperită de o sită protectoare. De sus se arată o imagine de neuitat asupra celor trei surori, Three Sisters, trei stânci zvelte, care-şi datorează numele unei legende, care spune că un băştinaş, tată a trei fiice, le-a transformat în stânci, ca să le salveze de un demon. Pe drum am vizitat Leura, o frumoasă localitate de munte cu o grădină zoologică şi am traversat multe sate extrem de civili­zate şi bine gospodărite. Seara am servit cina la un restaurant japonez, direct pe chei, lângă vaporul nostru de călătorie, terasa suitei noastre fiind chiar vizavi. Am comandat un meniu cu 12 feluri şi, mărturisim, a fost o alegere genială, bucătăria japoneză fiind la fel ca şi cea chineză, din cele mai vechi şi rafinate din lume. Evident, nu a lipsit Wagyu, care, ca şi Cobbe, sunt renumitele steakuri de vaci „râz­gâite” alintate şi mângâiate. În rest, materie primă cunoscută, dar care, prin modul de pregătire, condimentare şi prezentare, cu totul diferit de bucătăria europeană, o face unică.

După două zile de mers pe Ocean, când Robertino ne-a delectat cu o serie de preparate de cangur, crocodil şi emu, am ajuns în Brisbane. În acest răstimp a avut aşa cum se întâmplă la fiecare nouă serie, gala căpitanului.