În direct cu… Europa


Pentru anul 2012, Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea propune publicului general interesat şi utilizatorilor Bibliotecii Judeţene Vâlcea, sesiuni de informare despre activitatea instituţiilor europene (Comisia Europeana şi Parlamentul European) sub forma unor spoturi informative pe plasma din Holul central al Bibliotecii.

Deocamdată, pentru lunile ianuarie şi februarie, se pot viziona, ca şi până acum, lucrările sesiunilor plenare ale Parlamentului European. În această lună pot fi vizionate între 17-19 ianuarie, în intervalul orar 10.00-14.00.

Punctele esenţiale ale actualei sesiuni sunt:

– Alegeri pentru noul preşedinte al Parlamentului European, vicepreşedinţi şi chestori (Primul act al Parlamentului European în 2012 va fi de a-și alege noul preşedinte, cei 14 vicepreşedinţi şi cei cinci chestori. Cei trei candidaţi pentru a-i urma lui Jerzy Buzek la Președinție sunt Martin Schulz (S&D, DE), Diana Wallis (ALDE, UK) şi Nirj Deva (ECR, UK).

– Dezbatere privind situația din Ungaria (Recentele evoluții politice din Ungaria vor face obiectul unei dezbateri cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, miercuri, de la orele 15.00. Se așteaptă ca deputații să își prezinte poziția cu privire la controversata constituție ungară care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012, la aplicarea acesteia și la celelalte măsuri luate de guvernul condus de Viktor Orbán.)

– Preşedinţia daneză prezintă programul de lucru pentru 2012 (Premierul danez, doamna Helle Thorning-Schmidt, va prezenta programul preşedinţiei daneze, în care va sublinia priorităţile Danemarcei pentru următoarele 6 luni, după care va avea loc o dezbatere cu deputaţii europeni, miercuri, la orele 10.00.)

– Priorități pentru acordul internațional privind uniunea economică și guvernanța (Parlamentul va vota o rezoluție care stabilește cerințele și preocu­pările sale legate de negocierile privind noul acord internațional privind uniunea economică consolidată. Rezoluția va sublinia de asemenea nevoia de creștere și solidaritate în orice nou sistem de guvernanță economică.)

– Stop risipei de deșeuri electrice și electronice (Cetățenii europeni se debarasează de frigidere, telefoane și gadgeturi, adesea fără a recupera materii prime valoroase, avertizează deputații europeni. Joi, Parlamentul va vota cu privire la legislația negociată în prealabil cu statele membre. Aceasta are ca scop îmbunătățirea colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice, precum și reducerea birocrației pentru producătorii responsabili din punct de vedere financiar pentru gestionarea deșeurilor.)

– O strategie mai bună împotriva dăunătorilor plantelor (Produsele îm­po­triva dăunătorilor plantelor – insectele sau bacterii – trebuie să fie aprobate îna­inte de a fi vândute în UE. Joi, deputații europeni vor vota un acord provi­zo­riu negociat cu Consiliul, care stabilește controale de sănătate și de mediu mai stric­te cu privire la „substanțele biocide”. Totodată, înțelegerea va ușura pro­ce­sul de aprobare prin care trec companiile pentru a-și comercializa produsele.

– Eurodeputații cer măsuri de reducere la jumătate a risipei de alimente în Europa (Cel puțin 50% din risipa actuală de alimente în UE poate fi evitată prin măsuri urgente de combatere a acesteia, potrivit unui proiect de rezoluție care urmează să fie votat joi. Deputații vor promova campanii de conștientizare, cursuri de educație alimentară, îmbunătățirea ambalajelor și un nou sistem de etichetare (introducerea a două etichete pentru fiecare produs: una care să menționeze data până la care produsul poate fi vândut și una cu data până la care produsul poate fi consumat).