„În agricultură trebuie să ne referim și la potențialul uman”


• declară prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu

Agricultura din ultimii șapte ani a fost tema de dezbatere a membrilor Colegiului Prefectural, pe această lună. Directorul Statisticii Vâlcea, Sorin Statie, a oferit date importante din domeniu: „În 2013, producția de grâu a avut de suferit, dar în 2014 și-a revenit spectaculos. În ultimii șapte ani, s-a investit serios și în legumicultură, s-a trecut de la agricultura cu propriile grădini la agricultura pe scară largă. Cât despre podgorii, cea din Drăgășani este cea mai întinsă din țară, având 15.000 de ha și peste 60 de soiuri locale de vin. Zonele deluroase sunt potrivite pentru pomicultură, dar și cele din Râmnic fac față. Ne bucurăm de investitori din Olanda, Belgia. Numai în 2010 am avut 13 milioane de pomi fructiferi, la nivel de județ, cea mai mare producție. Probleme regăsim la animale. În perioada 2007 – 2013, s-au înregistrat scăderi semnificative la bovine și cabaline. În schimb, în 2012, ne-am clasat pe primul loc pe țară la producția de miere”.
Prezent la ședință, Marin Cernătescu, directorul Direcției pentru Agricultură Vâlcea, și-a exprimat punctul de vedere, având speranțe mari în bunul mers al agriculturii din județ: „Cu un potențial în agricultură de 35 – 40%, pentru mine reprezintă o șansă. Sunt însă două căi: industrializarea agriculturii și păstrarea agriculturii. 63% din populația lumii se hrănește din agricultura de subzistență. Guvernele încurajează marile companii. Am speranța că agricultura va avea o cale mai bună”.
La rândul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Cornoiu, a ținut să precizeze că se vorbește de efectivele de animale, hectarele de pomi fructiferi, dar prea puțin se pune accentul pe potențialul uman: „Nu ne referim, din păcate, și la potențialul uman. Știm câte oi avem, câte vom avea, dar nu știm câți ciobani. Trebuie monitorizat și acest aspect. Trebuie pus accentul și pe partea umană”.