Idolii Valentinei Becart


„Dincolo de cuvânt” (Editura ARHIP ART Sibiu, 2012) este o carte cu multe personaje: treizeci și șase; cred că n-am greșit numărătoarea. Poeți și prozatori, aleși pe sprânceană de Valentina Becart, coordonatoarea volumului. Celui care termină de citit această carte, îmi permit să-i pun o simplă întrebare: ai fost vreodată inspirat de o carte cu atâta intensitate? Mie, dragă cititorule,  cuvintele care mi-au rămas în minte după ce-am parcurs-o, filă cu filă, pașii mi-au fost ghidați spre zări îngemănate cu nenumărate răspunsuri la atâtea întrebări nedeslușite pe care le aveam în cap. O dată întoarsă și pagina 433, ultima, o dată atinse și cele din urmă  cuvinte așezate pe coperta a patra, semnate de Zaharia Sângeorzan: «Există o teamă de a „demitiza”, da a înlocui „idolii” de ieri, cu cei de azi? Nu este oare nevoie de un mai mare curaj în a recunoaște valorile de astăzi, cu riscul de a tulbura apele încremenite ale ierarhiilor supraviețuind încă unor obscure inerții?» – pentru mine a însemnat, de fapt, primul pas făcut spre o destinație în care știi că speranța te inundă când ești încărcat de îndoială. Cartea Valentinei Bercart nu a zăbovit în zadar în mâinile mele. Am aflat lucruri inedite, am cunoscut, cum bine zicea confratele  Sângeorzan, valori de astăzi. Fiindcă în această carte se găsesc, într-adevăr, cuvinte curajoase care tulbură apele încremenite ale ierarhiilor de ieri.

M-am oprit cu deosebire asupra fra­zelor țesute cu migală (în sărbătorile sfârșitului de an, ai timp suficient la în­demână pentru lectură!) și am descoperit noi idoli, poeți sau prozatori de azi, poate tot atât de valoroși ca și cei de ieri: Radu Botiș, Ioan Adrian Trifan,  Menuț Maximilian, Elena Trifan, Any Drăgoianu, Cella Negoiescu,  Mihaela Cristescu, Al. Florin-Țene, Victoria Fătu Nalațiu, Valentina Bisog… Lista ar putea fi mult mai mare. Prins în mrejele exigenței, mă opresc aici. Nu înseamnă, însă, că alți poeți sau prozatori,  prezentați în carte, nu pot fi încălziți cu iubirea căldurii  mele!

Cuvantul are asupra vieții o putere fantastică. E un dat al lui Dumnezeu. Am apucat vremea când Religia se preda în școală încă din clasa întâia primară. Preotul satului neăa învățat – și noi am ținut minte, în ani – că la începutul lumii a fost Cuvântul. Și Cuvântul era cu Dumnezeu, iar Dumnezeu era Cuvântul! Mai târziu am aflat că acest mesaj sfânt îl găsim în primele rânduri ale Epistolei Iubirii pe care o avem de la Apostolul Ioan. Dar ce se află dincolo de aceste cuvinte? În cartea Valentinei Becart, citești cu ochii sufletului despre dragostea de netăgăduit a autoarei față de confrați, speranța că niciodată cultura scrisă nu va fi abandonată. Cartea tipărită are farmecul ei, parfumul ei tipografic. Ea este liantul între anii noștri, de la cei mai tineri la cei mai adânci, care ne ghidează viața fără să ne dăm seama. Dincolo de cuvânt este o operă ce merită așezată în rafturile oricărei biblioteci!