HRAMUL SFINŢILOR CONSTANTIN ŞI ELENA LA MĂNĂSTIREA HUREZI


hram_horezuÎnaltpreasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi,  au oficiat  Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care îi are ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 20 mai 2012, iar a doua zi a continuat cu Acatistul Sfinţilor şi cu Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Gherasim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Cristian Florin Vasile, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Târgovişte, şi în preot pe părintele diacon Aurelian Ion Mehedinţu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” de la Parohia Măciuca – Popeşti, Protopopiatul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. La acest eveniment au luat parte academicianul Răzvan Theodorescu, scriitorul vâlcean Dinu Săraru şi Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul au rostit câte un cuvânt de învăţătură în care au elogiat viaţa şi activitatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, îndemnându-i pe credincioşi să le urmeze exemplul în fapte de credinţă şi milostenie.

Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a făcut un anunţ celor prezenţi: Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi-a dat acordul ca la Mănăstirea Hurezi să fie adus un fragment din Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, mulţumind domnului academician Răzvan Theodorescu pentru scrisoarea adresată Preafericitului Patriarh, precum şi tuturor celor care au susţinut acest demers. În anul 2007, la Mănăstirea Hurezi s-a semnat „Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi”, însoţit de un studiu ştiinţific realizat de Radu Ştefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucureşti şi membru al Academiei Române, înmânat mai târziu Preafericitului Patriarh.

După slujbă a fost săvârşită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor şi ostenitorilor acestui sfânt aşezământ. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către grupul psaltic „Sfântul Efrem Sirul” din Sibiu, dirijat de Elisei Roncea, alături de corul reunit al maicilor de la mănăstirile Hurezi şi Bistriţa.

La Praznicul hramului Mănăstirii Hurezi au fost prezenţi preoţi şi sute de pelerini din eparhie şi un grup numeros de la Braşov, înveşmântat cu frumosul port tradiţional românesc.