Handbal feminin: Vâlcea întâlnește revelația turului din Liga Florilor


Întrecerea din primul eșalon valoric al handbalului feminin românesc a ajuns la etapa a XV-a, ultima a turului de campionat. A fost un sezon foarte dificil pentru toate echipele, pandemia de Coronavirus lovind puternic și în acest sport. Campionatul se desfășoară într-un format diferit față de toate sezoanele anterioare, folosind sistemul turneelor găzduite în câte un oraș, asemenea campionatelor de junioare. Costurile pe care le au de suportat echipele au crescut din cauza măsurilor suplimentare pe care cluburile trebuie să le respecte în această perioadă, dar și pentru că toate jucătoarele și toți membrii staff-urilor tehnice sunt testați pe bandă rulantă. Chiar și în aceste condiții sezonul 2020/2021 a ajuns, iată, la jumătate, existând premise certe pentru finalizarea acestuia pe teren și nu doar «pe hârtie», cum s-a procedat, de nevoie, în sezonul anterior.
SCM Râmnicu Vâlcea a avut rezultate bune și chiar foarte bune în cele 13 jocuri în care a evoluat în cadrul primelor 14 etape (victoria echipei noastre contra formației Crișul Chișineu-Criș nu a mai fost luată în considerare din cauza retragerii acestei grupări nou-promovată). Sportivele pregătite de antrenorul Florentin Pera au obținut 11 victorii și au pierdut doar de două ori, una dintre aceste înfrângeri survenind, în debutul sezonului, contra grupării Minaur Baia Mare, atunci când formația noastră s-a confruntat cu multe cazuri de jucătoare infectate cu Coronavirus. Chiar și așa, echipa Primăriei Râmnicu Vâlcea (sprijinită și de Consiliul Județean Vâlcea) ocupă, după primele 14 runde, cu 33 puncte, un meritoriu loc trei. Aceasta este o poziție care asigură calificarea în viitorul sezon al cupelor europene. Mai mult decât atât, SCM Râmnicu Vâlcea este «în cărți» pentru a ocupa oricare dintre primele două poziții din ierarhia finală deoarece ocupantele de moment ale acestor locuri nu au deloc un avans mare de puncte față de echipa noastră. Minaur Baia Mare, ocupanta poziției secunde, are doar cu un punct mai mult decât SCM Râmnicu Vâlcea, în timp ce liderul campionatului (CSM București), are cu patru puncte mai multe decât echipa noastră.

Urmează un meci contra unei echipe arțăgoase

Miercuri, 7 aprilie 2021, cu începere de la ora 17.30, SCM Râmnicu Vâlcea va întâlni Rapid București. Partida se va disputa în Sala Polivalentă din Capitală, acolo unde sunt programate toate cele șapte jocuri din cadrul etapei a XV-a, întâlnirea dintre Vâlcea și Rapid fiind chiar cea care va pune punct turului de campionat. Partida este considerată una dintre cele mai atractive din cadrul acestei ultime etape a turului, meciul fiind transmis în direct de Televiziunea Română, chiar prin intermediul postului TVR 1.
Chiar dacă Rapid este o formație care, în ultimele sezoane, nu a impresionat deloc în handbalul feminin românesc (uneori evoluând chiar și în eșalonul al doilea valoric), trupa feroviară a devenit una arțăgoasă, am putea-o numi, care încearcă să se lupte de la egal la egal chiar și cu cele mai puternice formații din campionatul intern. De altfel, gruparea giuleșteană este probabil revelația acestui tur de campionat, Rapid reușind să câștige șase (și să remizeze în alte trei) din cele 13 partide în care a evoluat până acum. Aceste rezultate destul de bune au făcut ca formația alb-vișinie să urce până pe poziția a șasea în ierarhie, fiind la numai un punct de Măgura Cisnădie, grupare care ocupă în prezent ultima poziție care asigură prezența în viitoarea ediție a cupelor europene.
În plus, Rapid a trecut printr-un vârf de formă în ultimele runde. Gruparea bucureșteană a obținut patru victorii în ultimele cinci etape, iar jucătoarele și staff-ul tehnic s-au convins că posibilitatea de a încheia sezonul pe un loc de cupă europeană nu este doar un vis. Astfel, este evident că miercuri ne va aștepta un duel foarte interesant între SCM Râmnicu Vâlcea și Rapid București, ambele formații având motive cât se poate de serioase pentru a da totul pe teren în speranța obținerii victoriei.

CSM București și Minaur Baia Mare au meciuri ușoare

Dacă SCM Râmnicu Vâlcea va avea o misiune pe care o anticipăm relativ dificilă în fața Rapidului în tentativa de a obține victoria și cele trei puncte, rivalele echipei noastre din lupta pentru titlul de campioană vor avea parte de meciuri în mod cert mai ușor de abordat. CSM București va întâlni nou-promovata Dacia Mioveni, gândurile jucătoarelor de la echipa Primăriei Capitalei fiind îndreptate mai mult spre Moscova, acolo unde, la finalul săptămânii, vor întâlni CSKA în returul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. Minaur Baia Mare va întâlni CSM Galați, trupa de la malul Dunării fiind, de asemenea, o nouă-promovată pe prima «scenă» a handbalului feminin românesc. În ceea ce privește gruparea băimăreană, trebuie amintit că aceasta tocmai s-a calificat în Final Four-ul Cupei EHF, după ce a învins, în sferturile de finală, în dublă manșă, o altă echipă românească, HC Dunărea Brăila.