Guvernul va aplica, din vara acestui an, TVA redus la 9% pentru carne şi produsele din carne


Ca urmare a reducerii TVA la 9% pentru pâine şi produsele de panificaţie, măsură aplicată încă de anul trecut de Guvernul USL, evaziunea fiscală s-a redus simţitor în acest domeniu. Ca urmare, Guvernul Ponta are în vedere, din vara acestui an, reducerea TVA la 9% şi pentru carne şi produsele din carne. „Cred că după discutarea oportunităţii acestei măsuri cu Fondul Monetar Internaţional, se va putea aplica scăderea TVA la carne şi produse din carne, dar şi la legume-fructe, precum şi la lapte şi produse din lapte. S-a văzut că la produsele de panificaţie a funcţionat foarte bine (cota redusă la 9%). Cred că şi la carne şi produse din carne va avea succes”, declară deputatul Aurel Vlădoiu.

În asentimentul autorităţilor sunt şi reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil, care consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare. „Măsura ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală de 40% din piaţă. Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro”, a mai spus Vlădoiu.