Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 ianuarie 2021

Gunoiul din Vâlcea rămâne o mare problemă


• edilii vâlceni, în ședință, chiar înaintea Sărbătorilor Pascale
• plătești cât arunci
• aleșii locali, nemulțumiți că „vor sta de pândă” la tomberoane
• plângeri înregistrate la prefectul județului
Guvernul a modificat legea salubrizării, iar edilii trebuie să educe populația să colecteze selectat gunoiul, în caz contrar riscând să fie sancționați. Toate aspectele noilor prevederi legislative din domeniu au fost aduse în atenția edililor vâlceni, în urma organizării unei întâlniri cu aceștia de către conducerea societății ce se ocupă cu strângerea deșeurilor din județ.
Primarii au fost informați că trebuie să dea o hotărâre de Consiliu Local și să introducă două tarife diferențiale: unul plătit de cetățeni, altul de producător. La finalul anului, se va face un raport și se va trage linie: ce deșeuri s-au strâns, câte au fost colectate separat.
Bineînțeles că veștile au stârnit nemulțumiri printre aleșii locali. Edilul comunei Lungești, Tiberiu Costea, a ținut să precizeze că nimeni, niciun primar nu va sta să vadă ce se colectează, nu va ridica capacul tomberonului să constate dacă s-a colectat separat. „Imaginați-vă ce înseamnă această lege pentru locuitori? Majoritatea au achitat taxele și impozitele. Ce înseamnă să venim și să-i mai jupuim odată?”, a declarat primarul Tiberiu Costea.
Degeaba a încercat reprezentantul societății ce se ocupă cu gestionarea deșeurilor pe județ să explice că, de fapt, se va pune o taxă mai mică, iar la final, ar putea să nu achite 11,50 lei cât e tariful pe gunoi în unele localități, ci 9 lei dacă s-a colectat „ca la carte”.
Nemulțumiți, edilii s-au plâns prefectului județului, considerându-se că tarifele pot crește și din cauză că avem o stație de sortare neconformă.
„A apărut o Ordonanță de Guvern – 74 din 2018, iar România trebuie să se alinieze la cerințele Uniunii Europene și să selecteze deșeurile. Plătești cât arunci! Nu vreau să fac comentarii legate de acest aspect. Comentez doar partea că vor crește tarifele deoarece activitatea firmei s-ar putea stopa. Dacă societatea va căra gunoiul în mai puțin de șase luni, atât cât i s-a dat ca termen, va putea funcționa”, a precizat prefectul Florian Marin.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate