Grant de la Comisia Europeană pentru combaterea pestei porcine africane


„România va intra în posesia primei tranşe, de 10 milioane de euro, din grantul acordat de Comisia Europeană pentru măsurile de urgenţă privind combaterea pestei porcine africane”, ne-a relatat deputatul vâlcean Vasile Cocoș (foto). Suma de 10 milioane de euro reprezintă o tranşă din suma totală de 34.278.750 de euro, reprezentând contribuţia financiară a Uniunii Europeană la acţiunile angajate de România pentru combaterea pestei porcine africane.
„În acest stadiu, o primă tranşă de 10 milioane de euro a fost deja plătită şi, ţinând cont de formalităţile interbancare, această sumă ar trebui să se afle în contul autorităţilor române din data de 13.12.2018. Intenţia Comisiei Europene este de a plăti o altă sumă în avans, înainte de sfârşitul anului, dacă situaţia bugetară o permite. Efectuarea acestei prime plăţi, într-un timp foarte scurt de la acordarea Deciziei Grant, este o confirmare a faptului că Guvernul României a acţionat şi acţionează pentru combaterea pestei porcine africane în conformitate cu cele solicitate de către Comisia Europeană. Convorbiri în acest sens se poartă la Bruxelles, de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, prezent la întâlnirea cu şefii serviciilor veterinare din Uniunea Europeană”, a mai spus Cocoș.
Prezenţa virusului PPA a fost semnalată în România, pentru prima dată, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, însă, în acest an, virusul s-a extins, iar în prezent evoluează în 294 de localităţi din 18 judeţe. Conform datelor ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 295 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.131 focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale, şi 381 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 362.648 de porci afectaţi de boală, iar 8.187 de proprietari au fost despăgubiţi până la data de 7 decembrie 2018. Valoarea totală a plăţilor a ajuns la 207,999 milioane de lei.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.