GHEORGHE DUMITRAȘCU – 84. Medalion aniversar


La împlinirea vârstei de 84 de ani, istoricul Gheorghe Dumitrașcu, senior al educației, științei și culturii din județ, dăruiește vâlcenilor o nouă carte. Este vorba despre un volum dedicat evocării unor ctitori din țară, ctitori de istorie, ctitori de cultură (dintre care câțiva reprezintă spațiul vâlcean), precum și dezbaterii unor probleme și provocări, mai vechi sau mai noi, ale istoriei contemporaneității României.
Astfel, marți, 19 aprilie 2022, cu începere de la orele 11.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, se va desfășura un eveniment cultural prilejuit de apariția cărții „Oameni și fapte din istorie”, autor Gheorghe Dumitrașcu. Va fi, de fapt, un Dialog cu autorul volumului. Cartea la care facem referire a apărut în anul 2021 la Editura „Intol Press” din Râmnicu Vâlcea.
Evenimentul cultural de marți este organizat de Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea; Forumul Cultural al Râmnicului; Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea; Editura „Intol Press” și Ateneul „Meșterul Manole”.

Programul evenimentului

Din programul pe care organizatorii acțiunii, cu multă amabilitate, ni l-au pus la dispoziție fac parte:
• Alocuțiune de deschidere: prof. Gheorghe Pantelimon – președintele Asociației Seniorilor din Educație, Știință și Cultură Vâlcea, președinte interimar al Forumului Cultural al Râmnicului;
• Dialogul autor – moderator pe marginea cărții (locul noii cărți în contextul operei istoricului; misiunea pe care și-o asumă autorul; proiecte pe masa de lucru a istoricului);
• Prezentarea cărții „Oameni și fapte din istorie (Studii și articole)”, de Gheorghe Dumitrașcu (Editura „Intol Press”, Râmnicu Vâlcea, 2022; Tiparul „Rotipo”, Iași);
• Alocuțiune a ing. Petre Cichirdan (scriitor) – editorul cărții;
• Puncte de vedere privind profilul și conținutul cărții (Bogdan Aleca – arhivist, istoric; dr. ing. Mihai Sporiș – scriitor; prof. Mihai Mustățea – critic și istoric literar; conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr – scriitor, critic și istoric literar; prof. dr. Gheorghe Deaconu – editor);
• Moment muzical susținut de grupul îndrumat de prof. dr. Ion Oltețeanu și prof. Doina Oltețeanu de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea. Din programul muzical fac parte: „Balada” de Ciprian Porumbescu și „Hora Mărțișorului” de Grigoraș Dinicu.

Autorul despre cartea sa

În rândurile de mai jos vă prezentăm o scurtă descriere pe care istoricul Gheorghe Dumitrașcu a realizat-o pentru cel mai nou volum al său:
„Cartea de față cuprinde, într-o analiză sumară, unele aspecte semnificative ale societății românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului următor, aspecte care izvorăsc din viața și activitatea politică și cultural-științifică a unor personalități, trăitori ai acelor vremuri, care și-au pus amprenta, mai mult sau mai puțin, asupra mersului istoriei noastre spre progres. De fapt, cei mai mulți dintre ei au fost temerari ziditori ai României moderne, purtători ai țelurilor de progres și de libertate, într-o epocă de mari frământări, contradicții și provocări”.
Pe această cale, redacția cotidianului nostru îi transmite istoricului Gheorghe Dumitrașcu urări de sănătate, clipe frumoase alături de cei dragi, recunoștința pentru ceea ce a realizat și realizează în continuare în domeniile culturii și educației din județul nostru, precum și un sincer «La mulți ani!».