„Exercițiul combinat pentru asigurarea securității unui obiectiv nuclear – ATOM 1”


În perioada 07 – 10 octombrie 2019, în Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat „Exercițiul combinat pentru asigurarea securității unui obiectiv nuclear -ATOM 1”. Scopul exercițiului a fost antrenarea structurilor de conducere și dezvoltarea capabilităților de acțiune în comun cu forțele destinate gestionării provocărilor de­ter­minate de concre­tizarea unor riscuri la adresa secu­rității unui obiectiv nuclear.

Pe parcursul celor două zile, au fost rezolvate atât virtual (ce am face dacă …) cât și în teren (la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice -I.C.S.I. și în zona adiacentă acestuia) situații care au simulat, printre altele: declanșarea unui protest al angajaților I.C.S.I., în curtea interioară a obiectivului pe fondul unor eventuale disponibilizări, violențe la adresa conducerii, inclusiv incendiere; desfășurarea unui protest neautorizat al activiștilor de mediu în fața sediului I.C.S.I., blocând intrarea-ieșirea din obiectiv; atac armat asupra obiectivului I.C.S.I., intenție de a sustrage material nuclear, lipsire de libertate în mod ilegal, tentativa atacatorilor de a scăpa din încercuire; accident rutier pe timpul unui transport nuclear.
Pe timpul exercițiului au fost evaluate cooperarea dintre instituții, viabilitatea procedurilor comune de acțiune, pregătirea teoretică și practică, precum și logistica necesară pentru rezolvarea acestor posibile situații. Concluzia generală a fost că acest tip de antrenament este foarte util iar lecțiile învățate pot contribui la eficientizarea modului de acțiune în situații reale.
La acest exercițiu de antrenament, bazat pe scenarii adaptate după posibile situații reale, au participat reprezentanți din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcţiei Generale Management Operaţional a Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Protecţie Internă, Direcţiei Medicale a M.A.I., Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, Parchetului de pe lângă Judecătoria Vâlcea, D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, Serviciului de Ambulanță Județean Vâlcea, Direcției Regionale de Informații Oltenia și Serviciului Județean de Protecție Internă Vâlcea, C.N.C.A.N.