Emilian Frâncu este interesat de reforma în domeniul asistenţei sociale


Î N T R E B A R E

Adresată: Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Domnului ministru: Ioan-Nelu BOTIŞ

Domnule ministru,

Aţi declarat recent că, începând cu anul 2005 şi până în prezent, cheltuielile cu presta­ţiile sociale ale ministerului pe care îl conduceţi s-au dublat, crescând cu circa un miliard de lei pe an. Unul din principalele motive este creşterea numărului de asistaţi social, alături de creşterea numărului de şomeri şi de pensionari.

„Strategia privind reforma în domeniul asistenţei sociale”, pe care aţi lansat-o în prima parte a lunii martie, prevede diminuarea cu aproape o treime, în intervalul 2011-2013, a cheltuielilor cu asistaţii sociali.

Având în vedere importanţa acestei strategii, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicaţi următoarele:

– ce prevede, concret, în opinia ministerului pe care îl conduceţi, „venitul minim de inserţie” re­zultat din unificarea a celor patru tipuri de be­neficii (venitul minim garantat, ajutoarele de încăl­zire, alocaţia familială complementară şi alo­caţia monoparentală) în baza căruia se vor sta­bili beneficiarii sistemului de asistenţă socială?

– deoarece aveţi în vedere reducerea numărului de asistaţi social cu cel puţin 100.000 de persoane, vă rog să precizaţi care este, în momentul de faţă, numărul de asistaţi social la nivelul judeţului Vâlcea şi dacă acesta va suferi modificări în urma adoptării prevederilor din „Strategia privind reforma în domeniul asistenţei sociale”?

Solicit răspuns oral şi scris.

Senator,

Emilian Frâncu