Dr. NICOLAE VĂCARIU și-a înălțat sufletul la Domnul


La aflarea tristei vești, nu ne-a venit să credem că inima prietenului nostru Dr. NICOLAE VĂCARIU a încetat să mai bată. Mai cu seamă că, joia trecută, printr-un prieten comun ne solicitase cartea „Semănătorii”, apărută cu ocazia jubileului „Curierului de Vâlcea”, el aflându-se la București, neputând participa la aniversarea ziarului.
Se așezau cu greu pe coala albă cuvintele durerii, pentru că n-am crezut niciodată că vom scrie necrologul acestui bun amic. Am așteptat și ezitat mai multe ore până să realizăm acest lucru. Nu ne venea să credem că dr. Nicolae Văcariu nu mai este printre noi. Numai când am auzit din gura dragei sale fiice Nora, venită în grabă din Statele Unite ale Americii, că s-a întâmplat cu adevărat decesul fulgerător  al tatălui său, peste sufletele noastre s-a așternut, ca un adevărat voal, tristețea neagră.
A terminat cu brio Medicina la Cluj, iar specialitatea în oncologie și ginecologie, ca intern și secundar, precum și cursurile de perfecționare le-a deprins  la București, în clinici de mare performanță, sub bagheta unor eminenți profesori. Tehnica învățată de la maeștrii săi a dezvoltat-o în Spitalul de Obstetrică și Ginecologie (Maternitatea) din Râmnicu Vâlcea, înființat  cu peste 30 de ani în urmă, fiind primul director al acesteia, precum și al Policlinicii municipale. A funcționat ca medic specialist și la Spitalul din orașul Brezoi, oriunde dovedindu-se un medic omenos, plin de solicitudine, cu mare dragoste față de copii, cu responsabilitate față de profesia sa nobilă. A fost un om care iubea nu numai medicina, ci și literatura, artele, dovedind cu cei din jur o politețe și un bun simț deosebite. Era un bun credincios, numai credința în Bunul Dumnezeu îndemnându-l, în a doua parte a vieții, să se înscrie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pe care a absolvit-o cu aproape un deceniu în urmă.
Doctorul Nicolae Văcariu și-a iubit necondiționat județul în care a trăit și a muncit, Vâlcea.  A ales să plece dintre noi mai repede decât ar fi trebuit, dar cu siguranță vâlcenii care l-au cunoscut și iubit nu-l vor uita niciodată. Ne va lipsi, pentru că a fost un medic model și un prieten adevărat.
Dumnezeu să-l odihnească și să aibă grijă de sufletul lui.
Întreaga noastră compasiune familiei îndoliate.

Familiile Silvia, Ildiko, Sorin şi Ioan Barbu

Cu lacrimi în ochi și cu adâncă durere în suflete, Dan și Nora, copii, Lorin, Max și Daniel, nepoți – anunță plecarea fulgerătoare dintre noi a scumpului și neprețuitului lor tată și bunic
Dr. NICOLAE VĂCARIU,
Medic  specialist în oncologie și ginecologie, primul director al Maternității din Rm. Vâlcea și al Policlinicii.
Nu-l vom uita niciodată!
Slujba de pomenire și înhumarea vor avea loc marți,  27 ianuarie 2014, ora 12.00, la Cimitirul Sf. Ion, din Râmnicu Vâlcea.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Dacă după moarte sufletele se întâlnesc, Dr. Văcariu este acum fericit
• după o viață frumoasă și plină, inima medicului  ginecolog Nicolae Văcariu a încetat să mai bată; el și-a grăbit pașii spre soția sa aflată în ceruri de câțiva ani

Deunăzi am aflat că încă un prieten al meu, al familiei, al Curierului de Vâlcea și, de ce nu, al multora dintre dumneavoastră, dragi cititori, care l-ați cunoscut, a plecat pe drumul fără de întoarcere. Medicul ginecolog  Nicolae Văcariu, un împătimit al drumețiilor a plecat acum într-o drumeție cu bilet doar dus, în înaltul cerului. Să vărs o lacrimă, sau să mă bucur? Nu știu ce sentiment mai puternic mă îmbrățișează. Aș putea fi trist pentru că n-o să-l mai întâlnesc pentru a mă povățui, sau să-mi mai aducă materiale pentru aniversarea Maternității Vâlcea, să-mi dea din energia pozitivă cu care, indiferent de ce trăiri interioare avea, o răspândea în jur. Pentru aceste lucruri, da, vărs o lacrimă. Pe de altă parte, e de necontestat faptul că dr. Văcariu și-a iubit enorm soția, o iubire transformată într-un monument interior al „lui împreună la bine și la greu”, stropit cu respect, eleganță, frumusețe, bunătate, buna dispoziție. Un monument din care s-a desprins jumătate, atunci când soția sa a fost răpită de o boală nemiloasă. Chiar dacă durerea a fost imensă, el s-a „refugiat”  în „sânul” celeilalte iubiri de-o viață a sa – meseria de medic.  Dacă este adevărat că, după moarte, sufletele se întâlnesc în ceruri, Dr. Văcariu este acum din nou fericit. Din acest motiv pot fi bucuros. La cei 79 de ani făcea în continuare gărzi la Spitalul din Brezoi, împărtășind din bucuria de a face și din experiența sa și mai tinerilor medici, vindecând pe cei bolnavi, mai întâi cu vorba bună, apoi cu medicamente.   De unde să încep și unde să termin? Dr.  Văcariu a avut, fără doar și poate, o viață plină. „Bun venit pui de om” striga acum mai bine de 30 de ani, pe când era directorul Maternității Vâlcea. Chiar dacă se pensionase de mulți ani, nu a încetat niciodată să vină pe data de 1 iunie, în fiecare an, la raportul de gardă cu o șampanie și o prăjitură pentru a sărbători alături de foștii săi colegi instituția care i-a marcat întreaga viață. Și ar fi făcut-o și anul acesta dacă…. La fel cum a trăit frumos, Dr. Văcariu a murit frumos…după o ieșire cu familia la o piesă de teatru după ce și-a sărutat copiii și-a îmbrățișat nepoții, apoi a închis ochii și mai grăbit ca niciodată a plecat alături de soția sa să refacă monumentul „lui împreună”. Îți mulțumim doctore, că ai avut timp și de noi, să ne cunoști, să ne spui vorbe bune, să ne fi alături la bine și la greu; Să ai parte de liniște și lumină în lumea celor drepți!

Alin Tudoroiu

Medicul ginecolog primar, dr. Nicolae Văcariu, s-a născut în anul 1936, în localitatea Lisa din zona Făgărașului. În anii 69 – 70 a fost medic secundar la Maternitatea din Râmnic, pe atunci secție a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. După doi ani, și-a dat specialitatea, iar în 1978 a devenit medic primar ginecolog, prin concurs. În anul 1984, atunci când s-a dat în folosință Spitalul de Obstetrică – Ginecologie a fost numit director al unității medicale. Dr. Nicolae Văcariu a pus mult suflet în administrarea Maternității, „parcă ar fi fost casa lui”, după cum declară dr. Gheorghe Ristescu, coleg de breaslă din acea perioadă și bun prieten de-a lungul vieții. În anul 1985, a organizat, la Călimănești, Conferința Națională „Tumorile ovariene”. S-a implicat în tot ce a ținut de organizarea evenimentului, buna funcționare, participând foarte mulți profesori din țară, precum: prof. Maria Cerna din Craiova, prof. Boga de la Târgu-Mureș, medici specialiști de la Spitalul Militar București etc. „Îmi amintesc că atunci când am dat specialitatea, în 1978, era un număr limitat de locuri, 30 pe țară. Doar trei au reușit din Vâlcea: eu, dr. Hangiu și dr. Văcariu. Pot spune că a pus interesul profesional mai presus de cel personal. A fost implicat foarte mult în dotarea Spitalului de Obstetrică-Ginecologie”, susține dr. Ristescu.
Dr. Nicolae Văcariu a făcut rezidențiatul la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Polizu, la profesorul Dan Alexandrescu. A participat, de-a lungul vieții, la diferite conferințe/congrese naționale din domeniu. „Am colaborat foarte bine, poate și pentru că eram de aceeași vârstă. Am intrat cu dr. Văcariu la foarte multe operații, ne sfătuiam în foarte multe probleme din domeniu. Ba chiar, la conferințele naționale, mergeam împreună. El avea mașină și îmi amintesc că, fiind mai năzdrăvan, mereu spunea: «Uite, ăsta mă oprește! N-am făcut cum trebuie». Culmea ironiei era că polițiștii îl opreau, dar scăpa”, a mai precizat dr. Ristescu.
Dr. Nicolae Văcariu s-a pensionat la vârsta de 66 de ani, dar a continuat să muncească la Spitalul Orășenesc Brezoi. În ultimii ani, a absolvit și Facultatea de Teologie din Sibiu. Tatăl său a fost cantor, bun creștin, iar dr. Văcariu l-a urmat, având și o voce frumoasă.

Posting....