Corespondență din Italia de la Victoria Guglielmo Am vizitat Standul românesc de carte de la Torino


De la Radio Torino International am aflat despre Salonul de Carte organizat în orașul nostru, cea mai mare așezare urbană din nord-vestul Italiei, capitala regiunii Piemont. Ne-am bucurat că România, țara noastră de naștere, este prezentă cu un bogat stand național de carte la cea mai importantă manifestare de profil din Italia. 
Ce cărți noi au apărut, în ultimul an, în România? Cu această întrebare pe buze ne-am îndreptat  spre Centrul expozițional Lingotto Fiere. Când am citit ROMÂNIA inima ne-a tresărit. Am găsit destul de repede standul țării noastre, întins pe vreo 70 de metri pătrați. Un ghid amabil ne-a spus că standul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția. Bravo lor, un stand amenajat cu gust, după un concept creativ!
La stand, ne-a atras atenția, între multele cărți expuse, romanul „L’aquila blu” al lui Ioan Barbu, scriitor  destul de cunoscut în Torino din anii trecuți, când a lansat în comunitatea românească din acest oraș patru  cărți pe care le-am citit cu mare interes: „Sub cerul Italiei”, „Drumul spre Bruxelles”, „Italia. Terra di casa mia” și „Nel favoloso mondo leopardiano”. Într-un an a condus chiar o caravană culturală din Vâlcea, care a vizitat mai multe comunități românești din Peninsulă.
Bucuria mea a fost dublă că am putut cumpăra romanul „L’aquila blu”, pentru că a fost tradus în italiană de nepoata mea, Laura Georgiana Preda, pictoriță, dar și o talentată prozatoare.
Felicit organizatorii români pentru prestația de la Salonul Internațional de Carte de la Torino (8-12 mai 2014), pentru că au promovat literatură română bună, oferindu-ne prilejul să facem cunoștință cu o seamă de noutăți literare din țara de origine. Sper ca și în anii viitori pentru Salonul de Carte de la Torino să fie încurajate tot mai mult traducerile din scriitorii români contemporani, să fie aduși în mijlocul nostru tot mai mulți autori valoroși. Întâlnirile cu valorile culturale din țara de baștină  ne dau imbold să fim cu sufletul tot mai aproape de România, s-o iubim tot mai mult.