Coplata: la externare sau plătită zi de zi?


bolnav2O nouă întrunire a Comitetului Con­sul­tativ de Dialog Civic pentru Proble­mele Persoanelor Vârstnice, un nou su­biect pus pe tapet. În atenția pensio­narilor vâlceni, dar și a subprefectului Aurora Gheorghina, dr. Costică Pleșo­ianu  – reprezentat CAS Vâlcea a discutat despre situația actuală a sistemului sanitar, punându-se accent pe introdu­cerea coplății. Se pare că ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, nu renunță la ideea coplății, deși mai sunt multe lucruri de pus la punct. Doctorul Pleșo­ianu a vorbit despre intenția ministrului Nicolaescu de a introduce coplata, luându-se în calcul două variante: fie plata să se facă zilnic, în funcție de perioada spitalizării, fie la externare, aceasta din urmă fiind cea mai agreată. „Sistemul sanitar din România este slab finanțat: cam 2/3 din necesarul minim. Tocmai de aceea, când ajungem în spital, plătim medicamentele și materia­lele sanitare. Modul de introducere a coplății nu se știe: percepem până la 10 lei la externarea din spital sau plătim  zi de zi spitalizarea? Un lucru e cert: sunt scutite de coplată persoanele internate de urgență, pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei, bolnavii din programele de sănătate, veteranii de război, copiii și gravidele. Banii dați rămân la spital și vor fi utilizați pentru achiziționarea de medicamente și materiale sanitare”, a declarat dr. Pleșoianu.

„Sănătatea, distrusă ca și agricultura, după ‘89”

Una din intervenții, după prezentarea raportului CAS Vâlcea, a aparținut președintelui Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Râmnic, Grigore Răban: „Pentru mine, sistemul medical a fost distrus, ca și agricultura, de altfel, imediat după 1989. Sunt probleme și pentru redresarea sănătății, dar și a agriculturii. Despre ce segment din sănătate să vorbim că dorim să-l facem să meargă bine? Despre care segment din agricultură? Poate la agricultură sunt segmente unde statul intervine mai puțin, e în interesul omului să depună efort să culeagă roadele, dar sănătatea trebuie finanțată. Guvernarea se mută pe alte domenii tocmai pentru a ne lua cumva gândul de la adevăratele probleme. Ni se vorbește de regionalizare, modificarea Constituției, a statutului parlamen­tarilor și, mai nou, a Codului Silvic, pentru înles­ni­rea construirii de pensiuni”.

„Unde în județ populația nu mai are biserică unde să se roage?”

Pentru următoarea întrunire a Comitetului Consultativ a Persoanelor Vârstnice, șeful pensionarilor vâlceni, Grigore Răban, a propus dezbaterea subiectului conform căruia Execu­tivul alocă bani pentru construirea de biserici. „Dacă ridicăm biserici în Vâlcea, în ce sătuc vor fi? Unde în județ populația nu mai are biserică unde să se roage? S-au solicitat atâția bani și nu se face un efort financiar pentru a salva Oltchimul”, a declarat Grigore Răban.