Consiliul Judeţean ezită să ajute urgent Căminul de Bătrâni Bălceşti


• conducerea legislativului nu vrea să acţioneze înainte ca Ministerul Muncii să-şi fi exprimat un punct de vedere clar în legătură cu viitorul vechiului spital
Desfiinţat prin Hotărâre de Guvern la 31 martie 2011, Spitalul de la Bălceşti – Vâlcea a fost transformat în cămin de bătrâni. După ani întregi de semnale că Guvernul nu va mai susţine financiar căminul, ianuarie 2016 a oficializat faptul că 65 de bătrâni, dintre care 35 la pat, vor fi lăsaţi să moară de foame şi frig pentru că statul nu vrea să mai suporte financiar această instituţie. Prezent la şedinţa de vineri a consilierilor judeţeni, edilul Ion Curelaru a pledat intens pentru un ajutor în condiţiile în care, prin propriile forţe, primăria şi Consiliul Local Bălceşti nu pot menţine în viaţă căminul decât până în martie. Cu toată patima edilului, majoritatea liberală nu s-a lăsat înduplecată să umble la banii din fondul de rezervă, singura concesie făcută de PNL fiind o şedinţă extraordinară după ce Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nu-şi va definitiva poziţia.
Mai mult, printr-o luare oficială de poziţie, Gheorghe Păsat îl acuză pe şeful administraţiei din Bălceşti că a venit să-şi facă numai campanie electorală pe acest subiect şi că a informat CJ despre situaţie abia în data de 8 decembrie 2015:
„Acest lucru îl considerăm o lipsă de interes și neprofesionalism a primarului Curelaru Ion care, ținând cont de faptul că nu a reușit să asigure prelungirea perioadei de finanțare a Căminului și nu a identificat nicio soluție pentru rezolvarea problemei, a realizat foarte târziu iminența închiderii acestuia. Prin adresele nr. 3786/17.03.2015 și 3786/16.04.2015, transmise Ministerului Muncii, Consiliul Județean Vâlcea a reușit să obțină prelungirea perioadei de finanțare. Dar, din păcate, Guvernul condus atunci de colegul de partid al domnului Curelaru Ion, Ponta Victor Viorel nu a pus în aplicare decizia Ministerului. Pentru eficientizarea acestui demers, primarul Curelaru Ion avea obligația de a depune un memoriu și la cabinetele parlamentarilor Colegiului din care face parte, aceștia fiind reprezentanți ai coaliției de guvernare. Și în acest caz, încă o dată, domnul Curelaru Ion a demonstrat incapacitatea sa de a uza de toate pârghiile instituționale.
Imediat după solicitarea Primăriei Bălcești, Consiliul Județean Vâlcea a făcut demersurile necesare la ministerele de resort pentru prelungirea perioadei de funcționare a Căminului pentru persoane vârstnice din Bălcești, transmițând Primăriei răspunsul prin adresa nr. 1143/27.01.2016. Înțelegem campania electorală în care se află domnul Curelaru Ion, dar nu putem accepta descărcarea inabilităților dumnealui pe Consiliul Județean Vâlcea și, dat fiind faptul că ședința din data de 29 ianuarie 2016 avea pe ordinea de zi aprobarea Bugetului, considerăm că afirmațiile pe care le-a făcut sunt aberații cu scopul de a evita răspunderea unei gestionări defectuoasă a problemei în fața cetățenilor, angajaților Căminului și a persoanelor vârstnice din acest centru. Consiliul Județean Vâlcea este preocupat în continuare de funcționalitatea Căminului pentru persoane vârstnice din Bălcești dar, pentru găsirea unei soluții, este necesar ca și conducerea Primăriei să își exercite cu profesionalism atribuțiunile pe baza unui cadru legislativ existent. De asemenea, îl înștiințăm pe primarul Curelaru Ion și opinia publică din orașul Bălcești că, până la acestă dată, în ședințele Consiliului Județean Vâlcea, grupul consilierilor PSD, colegi de partid ai domnului Curelaru, nu a depus nici un proiect de Hotărâre pentru susținerea Căminului pentru persoane vârstnice.”