Liberalii şi independenţii controlează Consiliul Local


• viceprimarul cu atribuţii de primar Gigi Matei mai are nevoie de un vot pentru a reface majoritatea

Şedinţa de vineri a Consiliului Local a consemnat, definitiv, ruptura dintre conducerea Primăriei şi consilierii locali din Opoziţie. După respingerea primului punct de pe ordinea de zi – „raport şi proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie al bugetului local pe anul 2015”, ne-am dat seama ca liberalii şi aliaţii lor inde­pendenţi controlează Consiliul Local. După ce au trecut „raport şi proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei pentru bugetul  Fondului de Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare (IID) pe anul 2015” şi „raport şi proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului de venituri proprii al unităţilor de învăţământ şi instituţiilor de cultură pentru anul 2015”, s-a ajuns la punctul culminant al şedinţei: proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local şi a listei de investiţii pe surse de finanţare pentru anul 2016.

Un vot a lipsit pentru adoptarea bugetului
Rând pe rând, consilierii liberali Georghe Ioniţă şi Grig Crăciunescu l-au atacat pe viceprimarul cu atribuţii de primar Gigi Matei, transmiţând mesajul că nici acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei nu va trece. Şi aşa s-a întâmplat: din totalul de 22 consilieri prezenţi, 11 au votat „pentru”, 10 „împotrivă”, iar Liviu Boban s-a abţinut. Proiectul avea nevoie de 12 voturi pentru a fi adoptat, aşa că bugetul oraşului a fost amânat până când doleanţele liberalilor vor fi îndeplinite.

Matei: „99% dintre propunerile venite din partea consilierilor sunt prinse în acest proiect de buget”
Vizibil iritat pe parcursul alocuţiunii consilierului liberal Ioniţă, Gigi Matei a răs­puns: „Am încercat să mă abţin, însă sunt surprins. De ce? Am încercat cu răbdare să construiesc un buget care să cuprindă priorităţile acestui oraş, dar ţinând cont de propunerile locuitorilor, venite în mod deosebit din partea tuturor grupurilor sau a consilierilor locali. Pentru asta am avut răbdarea să stau de vorbă cu fiecare consilier, cu fiecare grup de consilieri. Şi spun acum, iar cine doreşte să mă contrazică să o facă dacă poate, 99 la sută dintre propunerile venite din partea consilierilor sunt prinse în acest proiect de buget. În mod deosebit, am ţinut cont de propunerile domnului Grig Crăciunescu, dar şi de ale domnului Gheorghe Ioniţă în ceea ce priveşte amplasarea a două săli de sport pentru care s-au alocat bani de avize, urmând certificatul de urbanism. Nu avea rost să prindem bani pentru execuţie, pentru că nici nu ştim încă valoarea investiţiei. Dar sunt surprins că veniţi acum să tăiem şi să punem sume, aici, în plen, când este vot final. Şi ieri dimineaţă, şi ieri după-amiază, şi săptămâna trecută şi acum două săptămâni am tot mişcat la sume, în aşa fel încât să fie toată lumea mulţumită. Acum, sunt surprins că veniţi şi cereţi să tăiem de acolo, să punem dincolo. Păi dumnea­voastră aşa credeţi că se face un buget, pe genunchi? Avem hârtii în spate, avem justificări, avem motivare, toate operaţiunile sunt susţinute de nişte explicaţii. Am acceptat orice şi sunt martori cei de la Direcţii, care au stat şi au sucit lista de investiţii după placul fiecăruia. Acum să veniţi dumneavoastră să spuneţi că e sifonare de bani? Păi dacă vorbiţi de sifonare, trebuie să daţi şi explicaţii. De sifonare pe vremea mea nu puteţi să vorbiţi. Ce aveţi dumneavoastră în cap sau dacă ştiţi dumneavoastră ceva, vă rog să spuneţi! Eu iau toate preţurile care vin de la direcţii, direcţiile justifică propunerile financiare prin echivalenţă, dacă au fost lucrări echivalente, similare, prin comparaţie cu alte primării din ţară. Pentru că n-ai de unde să faci o determinare exactă. Iar, cum bine aţi recunoscut, reglarea se face prin licitaţie publică. Pentru că eu nu voi încredinţa direct niciodată o lucrare sau o achiziţie de bunuri sau un serviciu, deşi legea îmi permite. «Sifonare de bani» poate să facă cine încredinţează direct o lucrare la un preţ stabilit «din burtă». Atât cât eu sunt pe acest scaun din Primărie, să ştiţi că nu se poate întâmpla aşa ceva, pentru că totul este clar”, a transmis Matei.