CONCURSUL DE PIAN IRINA ŞAŢCHI – EDIŢIA a VI-a


31 mai – 2 iunie 2013
 

Concursul se adresează atât tinerilor pianişti din Şcolile Populare de Artă şi învăţământ privat cât şi celor din învăţământul vocaţional. S-au înscris 70 de concurenţi din Rm. Vâlcea, Alexandria, Medgidia, Târgovişte, Piteşti, Giurgiu, Ploieşti, Craiova, Bucureşti, Chiajna, Galaţi, Cluj Napoca, Turnu Măgurele, Bacău, care se vor întrece în cele 3 secţiuni prevăzute în regulament. Ca noutate: extinderea concursului cu cea de-a IV-a secţiune, adică ansamblul la 4 mâini.

Juriul concursului: preşedinte – conf. univ. dr. VINICIU MOROIANU, pianist concertist. Membrii juriului: prof. univ. dr. Lavinia Coman, lect. univ. dr. Carmen Enescu-Botezatu, prof. dr. Camelia Pavlenco. Sunt personalităţi ale învăţământului şi artei pianistice româneşti care au avut o strânsă legătură cu profesoara Irina Şaţchi, ca elevi sau tineri promovaţi prin activitatea sa culturală de înalt profesionalism.

Tot în această idee, a continuităţii spiritului în care a activat distinsa noastră doamnă Irina Şaţchi, în fiecare an este consemnat în caietul-program al concursului un text semnat de cei ce au cunoscut-o, pe care i-a îndrumat şi care, peste ani, au devenit artişti de valoare ai României. Iată cuvântul din acest an, semnat Luiza Borac, pianistă de renume internaţional: În aceste zile de sărbătoare a muzicii, Concursul de pian IRINA ŞAŢCHI onorează amintirea unei mari doamne a pianului românesc. O făptură mică şi firavă, dar înzestrată cu o energie ieşită din comun şi cu o muncă neobosită de a transforma oraşul Râmnicu-Vâlcea într-un centru muzical, profesoara Irina Şaţchi a crescut generaţii de pianişti şi a îmbogăţit viaţa muzicală a oraşului prin înfiinţarea Festivalului TINERE TALENTE şi a CURSURILOR MUZICALE DE VARĂ.

Personalitate puternică dar şi foarte generoasă, după primii trei ani de pian, domnişoara Şaţchi a insistat ca eu să merg imediat la Bucureşti, la Liceul de Muzică GEORGE ENESCU pentru a-mi continua acolo studiile pianistice. Acesta a fost un moment crucial în drumul meu muzical, pe care doamna Irina Şaţchi l-a încurajat cu un elan deosebit. Şi în aceste zile, gândurile mele se îndreaptă din nou, cu dragoste şi recunoştinţă, către profesoara mea, IRINA ŞAŢCHI.

Aşa cum este stabilit în tradiţia concursului, ediţia actuală va fi deschisă printr-un microrecital de către câştigătorul ediţiei anterioare a trofeului IRINA ŞAŢCHI, tânărul pianist Michael Gay din Focşani, îndrumat de doamna prof. Gabriela Enăşescu. Concursul se deschide mâine, 31 mai 2013, ora 14.00, prin acest microrecital şi se continuă cu evoluţia participanţilor din Şcolile Populare de Arte.

A doua zi, sâmbătă, 1 iunie, se va continua cu tinerii din învăţământul privat, secţiunea la 4 mâini şi concurenţii din învăţământul vocaţional. Seara, la ora 18.30, va avea loc întâlnirea concurenţilor cu membrii juriului la care sunt invitaţi profesorii şi părinţii însoţitori.

Duminică, 2 iunie, ora 11.00, concursul se va încheia cu premierea concurenţilor şi gala laureaţilor, la Filarmonica ION DUMITRESCU.

Marele premiu IRINA ŞAŢCHI, în valoare de 1.000 de euro, va fi oferit de Clubul Rotary Rm. Vâlcea. Trofeul concursului realizat în atelierul de ceramică al Şcolii Populare de Artă de prof. Corina Stanciu, artist plastic, are de asemenea, o mare valoare artistică dar şi materială. Se vor mai acorda premii, menţiuni şi premii speciale pentru fiecare secţiune din concurs.

Concursul este organizat de Şcoala Populară de Artă şi Meserii Râmnicu Vâlcea şi Asociaţia Culturală „Irina Şaţchi”, în parteneriat cu Radio România Muzical, Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Asociaţia Muzicală GRAFOART şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicolo­gilor din România.

PROGRAMUL CONCURSULUI

Vineri, 31 mai 2013 – Şcoala Populară de Arte – Sala de Festivităţi

• ora 14:00 – Deschiderea concursului; Micro-Recital: Michael Gay – Focşani (câştigătorul ediţiei a V-a);

• ora 14:30 – Concurs – învăţământ privat (la cerere);

• ora 15:00 – Concurs – Şcoli Populare de Arte– categoria II. A. 1 (până la 8 ani);

• ora 16:00 – Concurs – Şcoli Populare de Arte– categoria II. A. 2 (9-10 ani);

• ora 17:30 – Concurs – Şcoli Populare de Arte– categoria II. B. 1 (11-12 ani);

• ora 18:15 – Concurs – Şcoli Populare de Arte– categoria II. B. 2 (13-14 ani);

• ora 18:30 – Concurs – Şcoli de muzică şi Licee de Artă (la cerere).

Sâmbătă 01 iunie 2013 – Şcoala Populară de Arte – Sala de Festivităţi

• ora 9:00 – Concurs – învăţământ privat;

• ora 11:30 – Concurs – Ansamblu la 4 mâini;

• ora 12:00 – Concurs – Şcoli de muzică şi Licee de Artă– categoriile I. A. 1, I. A. 2 şi I. B. 1

• ora 13:30 – 15:00 – pauză;

• ora 15:00 – Concurs – Şcoli de muzică şi Licee de Artă – categoria I. B. 2;

• ora 16:00 – Concurs – Şcoli de muzică şi Licee de Artă – categoria I. C. 1;

• ora 17:00 – Concurs – Şcoli de muzică şi Licee de Artă – categoria I. C. 2;

• ora 17:45 – Concurs – Şcoli Populare de Arte (la cerere);

• ora 19:00 – Întâlnirea concurenţilor cu juriul.

Duminică 02 iunie 2013 – Filarmonica „Ion Dumitrescu” Rm. Vâlcea

• ora 11:00 * Festivitatea de premiere;

* Concertul laureaţilor.