Comunicat de presă: Patrimoniul cultural – resursă pentru revitalizarea Băilor Govora


Arhitecți, peisagiști și experți în finanțări s-au întâlnit cu autoritățile publice și mediul de afaceri din Băile Govora, vineri, 10 iulie, într-un prim eveniment profesional interdisciplinar dedicat patrimoniului local – Masa Rotundă: Băile Govora, Patrimoniul ca Resursă.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Primăriei, Consiliului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, antreprenori locali, specialiști și membri ai societății civile, cu scopul de a începe armonizarea eforturilor părților interesate de revitalizarea patrimoniului orașului.
Băile Govora este o stațiune balneară cu un puternic specific identitar, care păstrează Parcul Balnear împreună cu numeroase clădiri istorice relevante pentru evoluția sa istorică. În ciuda acestui lucru, patrimoniul existent este în proporție covârșitoare neutilizat și degradat, afectând atât imaginea urbană, cât și percepția comunității asupra moștenirii sale culturale. Tema discuțiilor, Patrimoniul ca resursă, a fost aleasă în vederea identificării unor direcții de revitalizare urbană, socială și economică, prin restaurarea și valorificarea fondului istoric.

Evenimentul a fost împărțit în trei părți: un tur ghidat prin parcul balnear, centrul orașului și împrejurimile sale, prezentări tematice și o dezbatere liberă. Prezentările au acoperit un spectru larg de subiecte în legătură cu patrimoniul balnear din Băile Govora. Primarul Mihai Mateescu a deschis discuțiile, oferind perspectiva administrației publice locale, iar Violeta Nițescu, directorul general al SC Băile Govora SA a prezentat perspectiva principalului operator economic și proprietar de clădiri istorice. Studio Govora a prezentat câteva detalii despre evoluția stațiunii și valorile arhitectural-urbanistice prezente. Irina Leca, vicepreședinte al Asociației Arché, a explicat în câteva cuvinte beneficiile utilizării patrimoniului și motivele pentru care acesta este una dintre principalele resurse ale Govorei. Ilinca Păun-Constantinescu, arhitect, a încadrat Băile Govora în cadrul fenomenului național Shrinking Cities, oferind o perspectivă de ansamblu: oportunitatea de prelua modele de practică sau parteneriate cu alte orașe europene în situații similare. Ioana Petrescu, arhitect, și Alexandru Mexi, peisagist, au explicat din perspectiva Institutului Național al Patrimoniului situația imobilelor înscrise în Lista Monumentelor Istorice și argumentele clasării clădirilor valoroase, propunând în mod concret clasarea Parcului Balnear. Nicolas Triboi, peisagist, a prezentat apoi rolul peisajului natural în cadrul stațiunii și metode contemporane de amenajare a spațiului public vegetal. În final, Ionuț Țața, consultant în domeniul finanțărilor, a oferit o perspectivă asupra oportunităților de viitor pentru accesarea fondurilor naționale sau europene cu scopul reabilitării patrimoniului, prezentând pe scurt liniile de finanțare disponibile.
După prânz, toți participanții au fost invitați la o dezbatere moderată de arhitectul Eugen Pănescu.

 

Cele mai importante teme aduse în discuție

 

1.Necesitatea realizării unor studii și documentații de specialitate, care să identifice nevoile concrete ale patrimoniului local, pentru o fundamentare corectă a strategiilor și reglementărilor în viitor. Diana Culescu, peisagist, a făcut referire inclusiv la inventarierea fondului vegetal valoros, pentru a putea oferi îngrijirea și protecția de care are nevoie, iar mai mulți invitați au sugerat realizarea unor studii sociologice, antropologice, istorice și urbanistice.
2.Implicarea comunității în stabilirea nevoilor orașului și în procesul efectiv de revitalizare. Locuitorii pot fi gardienii patrimoniului, fiind parte activă alături de administrație și entitățile private. Recuperarea patrimoniului înseamnă redarea valorilor către comunitate.
3.Dezvoltarea unui brand local care să pună accentul pe valorile culturale și naturale ce fac din Băile Govora una dintre cele mai speciale stațiuni istorice din țară.
Dincolo de cunoașterea situației actuale, este esențial ca toți factorii locali să adere la o viziune comună pentru dezvoltarea orașului. Această viziune trebuie să includă patrimoniul și identitatea de oraș termal și să asigure integrarea lor armonioasă în politicile publice locale.
Ținând cont că a fost pentru prima dată când s-a organizat o astfel de întâlnire în Băile Govora, am remarcat un real interes din partea tuturor. A fost recunoscută în unanimitate valoarea istorică și culturală a orașului și au fost aduse în discuție mai multe căi concrete de urmat în viitor. Sperăm ca acesta să fie un punct de cotitură în evoluția Govorei – au afirmat organizatorii evenimentului.
Masa rotundă face parte din proiectul cultural Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, finanțat de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul Arhitecturii, și de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul este derulat de Asociația ARCHÉ și Studio Govora în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Primăria Orașului Băile Govora și SC. Băile Govora SA. Evenimentul a fost găzduit de Hotel Palace și realizat cu sprijin oferit de Societatea Băile Govora SA, Primăria Orașului Băile Govora, Damila și Fundația Comunitară Vâlcea.
• Comunicat de Presă (Băile Govora, 14 iulie 2020)