Competițiile fotbalistice din România, suspendate pe durata stării de urgență


Marți, 17 martie, Comitetul Executiv al UEFA a decis mutarea Campionatului European în vara anului 2021 și reprogramarea partidelor și competițiilor internaționale afectate. Cu această ocazie, forul de la Nyon a stabilit ca prioritate încheierea sezonului competițional în desfășurare.
Referitor la reluarea competițiilor interne, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu (foto), a precizat într-o declarație de presă: „Toate cele 53 de competiții la nivel național care aveau termen de suspendare până la 31 martie se vor amâna cel puțin până la momentul ridicării stării de urgență”. Prin decretul Președintelui României din 16 martie 2020 s-a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul țării pe o durată de 30 de zile.
În plus, se va lua în calcul și o perioadă de readaptare la efort pentru jucători. Răzvan Burleanu a anunțat că „am inițiat crearea unui grup de lucru care în următoarele zile va propune diferite scenarii de reluare a competițiilor. În acest grup de lucru vor fi reprezentate toate eșaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentanții LPF și ai sindicatului jucătorilor. Miercuri dimineață va avea loc prima întâlnire prin videoconferință. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiției din 22 aprilie și chiar 13 iunie, ca un moment critic. Dacă situația se va înrăutăți, atunci va trebui să fim deschiși la forme inovative de finalizare a competiției: meciuri într-o singură manșă sau mini-grupe sau chiar propunere de modificare a tururilor preliminare pentru competițiile europene”.

Burleanu: „Înainte de toate, avem ca obiectiv sănătatea suporterilor și a jucătorilor”

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a adăugat: „Obiectivele de la care vom pleca în deciziile ulterioare sunt următoarele: când vine vorba de campionatele interne, înainte de toate, obiectivul numărul unu este siguranța și sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului și a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiții sportive. Al doilea obiectiv este sustenabilitatea financiară a cluburilor care se traduce prin lichiditatea cluburilor care se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului (suporteri, antrenori, jucători, arbitri, voluntari, deținători de drepturi tv și sponsori). Iar al treilea obiectiv: orice decizie pe care vom fi forțați de împrejurări să o luăm, vrem să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante”.
Sursă text și foto: www.frf.ro