Colţul liric (1)


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

Neîntreruptul cântec

Cântul continuă

Cine-ar pricepe

De-i pe sfârşite

Ori abia-ncepe…

Cântul continuă,

Cin’se gândeşte

Au care-i pasărea

Ce-l izvodeşte,

Ce-l înfioară

Şi îl ridică

Când alta zboară

Sau rece pică.

Codrul e veşnic

Proaspătă-i zarea

Şi fără istov

Spune-şi cântarea.

Şi printre triluri

Ce se-nfiripă

Altul mai meşter

Se-ndeasă-n pripă.

Toate-n lumină

Îşi cată partea

Dar jos în iarbă

În umbră,-n tină

Pe cel ce cade

L-înghite moartea.

Când bolta-naltă

Şi ramuri fine

În tril tresaltă

Şi le e bine,

Cine s-audă

Păsări sleite

Bufnind grăbite

În iarba scundă?

8 februarie 2008

ION LAZU (n. 6 ianuarie 1940, în comuna Ciubârciu, județul Tighina, Basarabia) este un prozator, eseist și poet român. Părinții au fost Grigore și Vera (născută Ciobanu), proprietari agricoli, mici negustori. Pe linia ma­mei, se înrudește cu Ștefan Ciobanu, profesor de Istoria literaturii române vechi, director al Liceului Real Al. Russo din Chișinău, unul dintre arti­zanii Unirii din 1918, ulterior Ministrul Culturii și Cultelor. În martie 1944, familia scriitorului s-a refugiat din fața frontului, stabilindu-se în comuna Cireașov, județul Olt. Școala primară o face în satul de adopțiune, clasele secundare la Școala Ionașcu din Slatina, apoi urmează Liceul „Radu Greceanu” din același oraș, promoția 1956. În același an, devine student la Facultatea de geologie-geografie a Universității București, pe care o absolvă în 1961, când devine geolog-prospector la o întreprindere de profil din Capitală, de unde și iese la pensie în 1999, după 38 de ani de activitate neîntreruptă, practic în toate regiunile țării. Nu a fost membru al Partidului Comunist și nu a avut funcții administrative. Din 1996, redactor șef la Ed. Vinea. În anul 1980 s-a căsătorit cu Lidia (n.1953, fostă Duță), absolventă a Școlii populare de artă, secția Teatru, poetă și artistă. Au un fiu,  Andrei Laurențiu, masterand.

Ion Lazu a debutat cu poezii în revista Ateneu, în decembrie 1964, și a continuat să publice sporadic versuri și proze scurte. Nu a publicat niciodată articole în presa comunistă.

Proză: Ningea în ochii ei albaștri, schițe și povestiri, ed. Eminescu, 1970; Despre vii numai bine, roman, ed. Eminescu, 1971; Blana de vie­­zure, povestiri, Ed. Cartea româ­nească, 1979; Rămășagul, roman, Ed. Cartea românească, 1982; Cur­tea interioară, roman, Ed. Albatros, 1983; Capcana de piatră, roman, Ed. Cartea românească, 1987; Veneticii, roman, Ed. Vinea, 2002; Veneticii, editie definitiva, 2009, ed. Ideea euro­peana; Ruptura, roman, Ed. Albatros, 2004; Sălbaticul, roman, Ed. Vinea, 2005; Scene din viața litera­ră, frag­mente de jurnal, ed. Ideea Euro­peana, 2007; Himera literaturii pe vremea terorii și după aceea (coautor Ion Murgeanu), Curtea Veche, 2007. Poezie: Muzeul Poetului, elegii, Ed. Eminescu, 1981; Poemul de diminea­ță, elegii, Ed. Vinea, 1996; Cuvinte lângă zid, elegii, Ed. Vinea, 1999; 101 poeme, colectia Ideal, Ed. Biodova 2011. A editat o antologie din poezia lui Valeriu Ciobanu: „Haina de bru­mă”, Ed. Minerva, 1984. Literatură pentru copii: Întâmplări din pădure, povestiri, Ed. Ion Creangă, 1991; ediția a II-a, Ideea europeana, 2007; Cartea lui Andrei, poezii, Ed. Vinea, 2008. Albume de artă fotografică: Natura sculptează, Ed. Sport-Turism, 1984; „Literaturile Bucureștiului”, co­au­tor. Editura MNLR, 2010. Expoziții de artă fotografică: „Oameni pe care i-am întâlnit” și „Pietre”, în țară și în Luxemburg. (prima parte)

coltul_liric