Ce este ACTA?


ACTA (Acordul comercial de combatere a contrafacerii) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul a fost negociat la nivel global între mai multe ţări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, printre altele. Tratatul nu se referă doar la pirateria online, ci acoperă şi comerţul cu produse contrafăcute. Conform unui document întocmit de accessnow.org, şi citat de HotNews.ro, ACTA este o ameninţare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru că îi forţează pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul reţelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori.

Extinderea răspunderii intermediarilor îi va determina pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul reţelelor proprii şi să implementeze mecanisme intruzive de identificare a presupuşilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scară largă a comunicaţiilor, permiţând astfel încălcarea gravă a vieţii private a utilizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea să obţină informaţii private despre utilizatorii de internet, fără să aibă nevoie de mandate ale judecătorilor.

ACTA va ajunge în Parlamentul European în mai. Anti-Counterfeiting Trade Agreement nu va putea intra în vigoare, chiar dacă a fost semnat de 22 de state membre ale UE, dacă nu va fi votat în PE. Parlamentul European a votat, în noiembrie 2010, o rezoluţie în care s-a arătat împotriva ACTA, poziţie adoptată de eurodeputaţii români socialişti şi liberali, în timp ce popularii au votat contra rezoluţiei, deci pentru ACTA. Rămâne de văzut care va fi situaţia în mai, când acordul ajunge în PE, întâi în comisiile de specialitate şi apoi la votul plenului.

Informaţiile ne-au fost furnizate de consilierii de comunicare ai Centrului EUROPE DIRECT din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu-Manolescu.